De fräschaste sommarvinerna

Förföriska roséviner bland juninyheterna

MAT & DRYCK

Aftonbladet.se:s vinexperter Per Styregård och Anders Calissendorff sätter plus på Systembolagets juninyheter.

Aftonbladet.se:s vinexperter - Per Styregård och Anders Calissendorff.

Ett bra sommarvin ska vara lätt att förstå sig på, gärna mjukt och behagligt och helst passa lika bra på middag som till aktiviteter i parken. Och efter ett par glas ska det göra samtalsämnena lagom avslöjande. Med andra ord, ett sommarvin bör vara ungefär som ett par klädsamt slitna jeans.

Som vanligt talar vi gott om förpackningskreatörernas genidrag bag-in-box, papplådan som passar lika bra på cykeln som i båten och under armen. Det finns bara ett lådvin på listan, men våran sierska säger att riktigt bra viner på låda bara kommer att bli fler och fler, så håll ögonen öppna.

Vi måste också återigen haussa de alkoholhaltiga rosa dryckerna som lyser förföriskt så är års. Urvalet av roséviner är verkligen inget att skämmas över, det finns både lättklunkat läskstajlat och rosévin som påminner en hel del om rödvin. Med snyggt självlysande cerisrosa i glaset och stajlade solglasögon blir du balkongens clou.

De flesta viner ligger i stapelvänlig prisklass så att du kan köpa några pavor när du ändå gör dig besväret att handla.

VITT VIN

22139 Les Fumées Blanches, Frankrike Bag-in-box 3 l 194 kr

Vi fortsätter att lovsjunga vinförpackningar som passar på pakethållaren. Smaken är lite tunnare än vad man borde kunna vänta sig från producenten JF Lurton. Men det är ändå ok om du bara ska skölja ner några snittar med pesto och mozzarela.

12638 Blueridge Chardonnay 2001, Bulgarien 57 kr

Vitvinsälskare dreglar sällan över bulgariskt vitt vin. Å andra sidan var nog inte syftet med det här vinet att imponera på konnässörer. Om vinmakarens mål var att göra hyfsat vin till lågt pris, så har han lyckats ganska bra. Det duger gott till hemgrillad kyckling och pommes.

7274 ZGM Riesling Classic 2000, Tyskland 60 kr

Som om det inte fanns tillräckligt med vintermer – nu slår tyskarna på stora trumman för sina nya classic-viner. Modernt, torrt och matvänligt ska det vara. Ingen kan påstå att det här vinet är någon vidare revolution, men det är i varje fall torrt och namnet går att uttala i ett andetag. Lägg en flaska i kylväskan och flexa ut efter lunch.

12011 Bon Courage Chardonnay Prestige Cuvée 2001, Sydafrika 80 kr

Fatlagrad sydafrikansk chardonnay som inte fegar för lite grillat kött. Borde sitta som en toppluva i motvind till grillad fläskkotlett med lime- och örtsmör.

12091 Constantia Uitsig Chardonnay Reserve 2001, Sydafrika 120 kr

Inget för den som gillar finstämd elegans, men om du ska grilla en kalvkotlett och servera den med en citronklyfta och rosmarinsmör är det så gott man får en tår i ögonvrån.

ROSÈVIN

2236 Fortant de France Syrah Rosé 2001, Frankrike 59 kr

Proffsigt producerat av Robert Skalli, Sydfrankrikes svar på Macahans. Utan Skallis nybyggartakter skulle vinerna från Languedoc vara en helt annan historia. Häll upp, håll flaskan kall och knäpp händerna bakom nacken.

2602 Bodegas Pirineos Merlot-Cabernet rosé 2001, Spanien 65 kr

Utöver den underbart neonrosa färgen har det här vinet även en doft som faktiskt är en smula typisk för de druvor det är gjort av – gräsighet, ett uns nyskuren grön paprika och svarta vinbär. Så smakrikt att vi inte skulle tveka att korka upp till en grillad fläskfilé med stuvad persilja.

2250 Santa Digna Cabernet Sauvignon Rosé 2001, Chile 65 kr

Favorit i repris, den här har vi gillat sedan vi kom ut ur garderoben och vågade erkänna att vi gillade rosé. Enda problemet är att vi inte är ensamma om upptäckten och vinet brukar bara besöka bolagshyllorna som hastigast. Finns det kvar i en butik nära dig, bunkra upp och korka upp när sommaren kräver en aperitif utomhus. (nyhet i maj)

7273 Château de Fontenille Clairet 2001, Frankrike 75 kr

Kalla inte ett clairetvin för rosévin så att vinmakaren hör det, då får du en pava i skallen. Vinmakarna i Bordeaux är lite kitsliga när det gäller lokala specialiteter. Clairet är rosa till färgen, smaken liknar mer ett rödvin än andra rosafärgade drycker. Merguez?

22190 Les Clos de Paulilles 2001, Frankrike 84 kr

Normalt sett skulle vi vara bland de första att räcka upp handen om någon frågade om 84 spänn var för mycket för en flarra rosa. Men det här är så välgjort och personligt att vi gärna lättar på lädret. Kommer bäst till sin rätt i sällskap av mat, njut ett flertal svala klunkar till grillad laxfjäril eller svamprisotto. (nyhet i maj)

RÖDVIN

85223 Ponte Sangiovese 2001, Italien 58 kr

Ligger i beställningssortimentet, så du måste be din butik beställa hem vinet. Passa på att beställa ett antal. För en rimlig penning får du ett vin som är lättillgängligt utan att vara mesigt. Det är allround till det mesta i köttväg du kan tänkas vilja ge grillränder under sommaren.

12657 Viña Ainzón Crianza 1998, Spanien 59 kr

Distriktet Campo de Borja, sydöst om Rioja, är inte direkt känt för kvalitetsviner och tack och lov exporteras inte särskilt mycket. De viner som ändå når omvärlden är, jämfört med dem som stannar på hemmaplan, ganska lättdruckna och funkar bra när pretentionerna inte är så stora. När vi doftade på det här kom vi att tänka på kryddnejlika, vaniljsocker och blommor. Gott? Slå upp ett glas till köttfärspaj och döm själv.

2548 Quinta da Espiga 2000, Portugal 59 kr

Säga vad man vill om portugisiska viner – de är ofta laddade med smak och doft för ringa pengar. Om man sedan gillar den här robusta och lite buffliga stilen är en annan fråga. För vår del skulle vi inte ha något emot ett glas till en biff med grillat grönsaksspett eller till köttgryta en ruggig kväll.

2494 Avanti Rosso 2001, Italien 61 kr

Lättillgängligt som en kvällstidning – lite sött, lite frukt och nästan inget motstånd alls. Det verkar vara framtaget för tanklöst klunkande i gott sällskap. Vill man ha något att äta till passar wienerschnitzel.

6462 Hardys Varietal Range Cabernet Sauvignon 2001, Australien 61 kr

Den här typen av vin har man druckit sig grön på fler gånger än det är passande att erkänna, men det är inte mindre gott för det. God saft för vuxna när du vill ha mer stake i glaset än Beaujolais och rosé. Mat är långt ifrån något tvång, men det är gott till en grillad fläskkotlett och brynta champinjoner.

22716 Montemar Merlot 2001, Chile 68 kr

Inte direkt någon blyg viol. Doften är stor och har, för druvan merlot, typisk ton av plommon och korinter (små, torra russin). Smaken är extremt fruktig och lättillgänglig som få. Vill man vara elak kallar man sådana här viner flytande sylt och avfärdar dem som vulgära. Vi undviker att vara småsinta och ser oss om efter en het grill, mört kött och varma vänner.

42350 Dolcetto di Dogliani 2000, Italien 79 kr

Dolcetto är en druva som inte direkt brukar kännetecknas av mjuka och avrundade syror, men det är ändå ovanligt att syran är så påtaglig som i det här vinet. Syrligheten är emellertid inget problem, allt som krävs är lite mat. Håll upp till en smakrik kötträtt så blir syrligheten snarast ett plus. Prova till en skiva grillad kalvlever med salvia och citronsmör och smaka själv.

26550 Delicato Merlot 2000, USA 79 kr

Namnet klingar kanske annorlunda på svenska, men i kaliforniska öron står Delicato för goda viner till bra pris. Det här är ett vin som gör livet lättare att leva, i varje fall för en stund. Givet val till en pasta med strimlat kalvkött, grädde och riven pecorino.

12324 Ripassa Valpolicella Classico Superiore 1999, Italien 119 kr

Italienarna är knepiga – tar ett vanligt rödvin (valpolicella) och låter det jäsa en gång till ihop med resterna från ett annat vin (amarone). Vips blir det både starkt och gott. Leta upp några välmarmorerade skivor entrecôte och släng på grillen. Servera med café de paris-smör.

2862 Château Bouscassé 1999, Frankrike 120 kr

Producenten Alain Brumont kan sina saker och förtjänar sin kultstatus. Vinet lämnar har dock inte lämnat spädbarnsstadiet och bör lagras ytterligare några år. Dessutom kan det vara bra att veta att hur länge man än lagrar det kommer det aldrig bli ett mjukt vin och strävheten kommer inte försvinna. Om tre år till rådjursstek eller oxfilé provençale kommer 120 spänn kännas som en spottstyver.

Per Styregård , Anders Calissendorff