En sval soppa för heta dagar

MAT & DRYCK

Soppa äter man kalla vinterdagar - eller helst inte alls, säger du.

Nej, Sverige är inte någon soppätarnation.

Men det kan vara läge att ändra sig.

Den här svala spanska soppan är världens smartaste när det är hett ute.

Foto: SARA RINGSTRÖM
KALL OCH FRÄSCH Den spanska grönsakssoppan gazpacho är ett smart val under varma sommardagar. Ännu godare blir den med krutonger.

Det här behöver du

(4 personer)

8 dl tomatjuice

1 slanggurka

1/2 gul lök

1 grön paprika

1/2 tsk sambal oelek eller en knivsudd cayennepeppar

2 msk rödvinsvinäger

2 msk olivolja

1/2 vitlöksklyfta

1 knippa gräslök

1 gul paprika

salt och peppar

Så här gör du:

1. Soppan ska vara kall. Antingen gör du den ett par timmar i förväg så att den hinner bli kall i kylen eller så får du fixa isbitar. Men ta inte för mycket is och stoppa inte i bitarna långt i förväg för då blir soppan blaskig.

2. Skär hälften av gurkan i rätt stora bitar.

3. Kärna ur den gröna och den gula paprikan och skär i strimlor.

4. Skala löken och skär i klyftor.

5. Det är mycket lätt att göra soppan i mixer men det går att riva grönsakerna på ett rivjärn också. Ta grova sidan. Lägg bitarna från den halva gurkan, hälften av de gröna paprikastrimlorna, löken och häll i en halv burk tomatjuice i mixern och kör till en puré. Det tar ungefär en halv minut.

6. Häll purén i en stor skål och blanda med resten av juicen, vinägern, oljan och sambalen/cayennepepparen.

7. Pressa i vitlöken och blanda.

8. Smaka av med salt, peppar och kanske lite mer vinäger och sambal/cayenne. Ta det försiktigt med det starka. Hettan ökar när soppan fått stå en stund.

9. Kyl soppan.

10. Tärna den gula och resten av den gröna paprikan och lägg upp i en skål.

11. Tärna den halva gurkan och lägg upp i en skål.

12. Klipp gräslöken fint och lägg upp i en skål.

13. Servera soppan med tillbehören och mackor med färskost.

Dryckestips:

Hela affärsidén med gazpacho är att det ska vara kallt och fräscht så en öl eller ett glas vitt passar bra. Här är ett öl med lite bett:

Bitburger (1565) Tyskland, 14:50 kronor (33 cl).

Eller ett vitt vin som bör serveras väl kylt:

Leafy Glade (7264) Tyskland, 57 kronor.

Sommarmat

med Jon Hansson

Idag: Gazpacho

Foto: Börje Thuresson

Sommartipset: Bli glad av knapriga vitlökskrutonger