Vin i låda – här är alla med 5 plus

Vinexpertens 28 favoriter

MAT & DRYCK

Vinexperten Kerstin Edström har provat sig igenom hela årets sortiment av lådviner - drygt 120 stycken.

Här är hennes 28 favoriter som alla får

Till varje vin ger hon menyförslag.

Samtliga lådviner innehåller tre liter, om inte annat anges.

VITA VINER, torra

Chardonnay

Chardonnay-viner har mycket smak. De passar bra med smakrika fiskrätter som grillad tonfisk eller grillade skaldjur.

Rökta fiskar som böckling och lax går också bra. Men också kryddiga kötträtter och lamm, gärna tillagat med rosmarin.

VITA VINER, halvtorra

De här vinerna har sötman som passar till milda kötträtter, som fläsk och kalv, som inte tillagats för pepprigt och starkt kryddat. Ostarna bör också vara milda med liten syra, som svenska kitt-

eller gräddostar. Gravlax med sötman i gravlaxsåsen passar bra.

Ett glas halvtorrt vitt är utmärkt som aperitif, men den ska vara ordentligt kyld - annars blir det sötjolmigt.

RÖDA VINER

Många av vinerna vi valt passar bra med kryddiga kötträtter. Gärna grillat, köttgrytor smaksatta med mycket vitlök och potatisgratänger. Vill du servera en svampsås till går det utmärkt. Ostälskaren ska välja medellagrad svensk prästost, en vällagrad västerbotten eller italienska (vällagrade) hårdostar.

Om du har ett vin som är väldigt strävt, mildras strävheten om man har lite syra, balsamico eller lite citron, i såsen, säger Kerstin Edström.

Sälta i maten hjälper också de flesta vinerna på traven. Du kan strö på lite flingsalt på den rostade/ grillade potatisen eller grönsakerna.