Dags att ta det kallt - nu är rötmånaden här

1 av 2 | Foto: Mats Hemlin
skaffa kylbox "Rötmånadsråden gäller alltid när det är varmt och inte bara mellan vissa datum. Skaffa en kylbox", säger Lena Kallings, kostansvarig hos Folkhälsoinstitutet.
MAT & DRYCK

I morgon börjar rötmånaden, ty värmen är god och luften fuktig.

Det är då maten ruttnar lätt och magen kan göra uppror.

När vi hade jordkällare var diarré och kräkningar säkra sommartecken.

I dag har vi kylskåp, men inte ens en stängd kylskåpsdörr kan stoppa att bakterierna förökar sig.

Håll maten kall

- Man måste tänka på hur man transporterar maten och kolla bäst-före-datum när man handlar. Bakterierna kan ha börjat växa innan du handlar, säger Lena Kallings.

Hon är kostansvarig på Folkhälsoinstitutet och sitter med i Livsmedelsverkets expertgrupp för kost och hälsa.

Det viktigaste är att vi håller maten kall så länge som möjligt eftersom vi beter oss på ett annat sätt på sommaren.

Använd kylväska

- Vi reser mer och vi kan sitta ute och äta länge. Då är det viktigt att försöka hålla maten så kall som möjligt. Använd kylväska eller frysklampar till och från affären. Eller lägg känslig mat som köttfärs bland den kalla maten, säger Lena Kallings.

Tänkvärda ord när vi åker bil eller står i gassande sol med matkassarna och väntar på båten.

10 tips för en friskare rötmånad

Ulla-Lene Österholm