Nu är det dags för höstens kräftfest

1 av 2 | Foto: Börje Thuresson
MAT & DRYCK

Äntligen kräftor.

Vi samlas på bryggan där de nykokta läckerheterna svalnar. Vitt vin i glasen, skratt och småprat i lyktornas sken.

Detta är sensommarens stora höjdpunkt.

Ett bra sätt att ställa till med kalas i kräftans tecken är att göra knytkalas. Någon bakar ett gott bröd, någon står för förrätten, en annan för snapsen, en tredje för öl. Kräftor efter smak och plånbok tar gästerna själva med sig. Vin och efterrätt kanske värdparet står för.

På det här sättet blir alla lika delaktiga, det blir roligare och ingen behöver bli ruinerad på kuppen.

Så kokar du dem

Här är några bra tips som du kan tänka på när du ska kokar kräftorna:

Foto: Börje Thuresson
För det lilla sällskapet. Skål ”Rubin” 23 cm, 99 kronor från Duka.

Inte glömma lilla nubben

Chatarina Sayah