Omelett, paj och baguette

Kräftkalasets tillbehör

Foto: Börje Thuresson
Det är serverat. Grön tallrik ”Anna”, 55 kronor, gröntonat ölglas 48 kronor. Båda från Åhléns. Kräftkniv med kompis till läckerheterna på tallriken, 2-pack 89 kronor hos Duka som också har snapsglas med kräftklo, 25 kronor för fyra stycken.
MAT & DRYCK

Ugnsomelett med svampstuvning

Räcker till sex personer. Receptet kan dubblas.

1 1/2 msk vetemjöl

5 ägg

1 tsk salt

6 dl mjölk

Vispa mjölet i lite av mjölken så att blandningen blir slät. Resten av mjölken kokas upp, kastrullen tas av plattan och mjöl/mjölkredningen hälls i. Sätt tillbaka på plattan och koka upp igen. Låt svalna.

Vispa i äggen ett i taget och tillsätt salt. Häll smeten i en smord form (dubblat recept är lagom för en vanlig långpanna) och grädda i 200 grader i mitten av ugnen cirka 20–25 minuter.

Under tiden gör du svampstuvningen.

Har du lyckan att ha hittat kantareller använder du förstås det. Färska champinjoner från butiken går också bra, liksom svamp på burk. Den senare låter du i så fall rinna av först. En liter rensad färsk svamp eller cirka 200 g färska champinjoner eller en burk (200 g) konserverad svamp får du räkna med att det går åt.

Dessutom behöver du:

2 msk vetemjöl

2 dl grädde

1 dl mjölk (röd)

1 tsk salt

Lite äkta soja

Vitpeppar efter smak

Fräs svampen i lite smör tills all vätska försvunnit och det börjar ”knäppa” i kastrullen. Strö över mjölet och rör om. Späd med mjölken och grädden och koka på svag värme i 15 minuter så att stuvningen blir tjock.

Rör om då och då så att det inte bränner fast i botten, vilket det väldigt lätt gör.

Tillsätt soja för färgens skull samt salt och peppar efter smak.

Häll stuvningen över den nygräddade omeletten och servera direkt.

Baguetter

Räcker till fyra stycken baguetter. Receptet kan dubblas.

25 g jäst

2 tsk salt

5 dl vatten

1 msk olivolja

12–13 dl vetemjöl

Värm vattnet till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke, tillsätt lite av vattnet och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt och nästan allt mjöl. Lite ska du spara till utbakningen. Arbeta degen tills den blir smidig och släpper från bunkens kanter. Låt degen jäsa under duk cirka 1 timme.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i fyra delar. Kavla ut varje del till en fyrkant på cirka 20x30 cm. Rulla ihop och lägg på bakplåtspapper på en plåt. Lägg baguetterna sida vid sida på tvären och låt jäsa under duk minst en halvtimme.

Snitta baguetterna med en vass kniv och grädda i 275 grader i tio minuter. Stäng av ugnen och ta ut plåten. Pensla baguetterna med kallt vatten, sätt in plåten i den avstängda ugnen och grädda i eftervärmen ytterligare 15 minuter.

Bärpaj

Använd blandade röda och svarta vinbär, körsbär, blandade hallon och blåbär, krusbär, eller blanda

flera olika sorter.

Pajdeg

3 dl vetemjöl

125 g kylskåpskallt smör

2 msk iskallt vatten

Mät upp mjölet i en skål. Dela smöret i små bitar och lägg ner i mjölet. Arbeta samman med fingrarna, det blir bäst, tills du har en smulig massa.

Tillsätt det iskalla vattnet och arbeta snabbt ihop till en fast deg. Forma till en klump och låt vila i kylskåpet cirka en halvtimme.

Fyllning:

Under tiden rensar du cirka en halv liter bär, snoppa krusbär, vinbär och jordgubbar, kärna ur körsbären. Blåbär, hallon och björnbär använder du som de är. Bred ut bären i en ugnssäker form, strö över 1 msk potatismjöl och 1/2 dl socker. Skaka så att allt blandas. Låt stå medan du kavlar degen.

Ta ut degen och kavla den. Eventuellt kan du spara en bit av degen, kavla och skära i remsor och täcka pajen med ett ”galler” av degremsor. Tryck degen runt pajformens insida, ända upp över kanterna. Täck med fyllningen och eventuellt med remsorna (i så fall pensla med uppvispat ägg innan du sätter in pajen i ugnen).

Grädda i mitten av ugnen cirka 30 minuter i 225 grader. Servera med vaniljglass eller vaniljsås, med fördel färdiggjord på tetra.

Till barnen

Foto: Börje Thuresson
Håll värmen. En filt att svepa in sig i framåt kvällskvisten är aldrig fel. Den ihopvikta ullpläden på soffan kommer från Hemtex och kostar 249 kronor. Staffan värmer sig i en fleecepläd från Åhléns, 275 kronor.

Chatarina Sayah