Fyra favoriter från naturen

Göran Ringbom serverar dig sina bästa kulinariska favoriter från Gotland

1 av 2 | Foto: Mats Hemlin
Namn: Göran Ringbom. Ålder: 58. Bor: Hamra Gotland, driver Hamrakrogen 50 meter från hemmet. Yrken: Artist (med bland annat ”Snabbköpskassörskan) dessutom kock, konstnär, krukmakare. Utbildad till: Psykoterapeut. Familj: Hustru Maggis, barnen Ojet 31, Jacob 27 och Josefin 22. Favoriträtt: Skaldjur! Varning för...: Fänkål! ”Hu, den tar över all smak och förstör maten”. Alltid i kylskåpet: Smör och grädde. Lättprodukter är portförbjudna!
MAT & DRYCK

Göran Ringbom är artisten och kocken som driver Hamrakrogen på i Burgsvik på sydöstra Gotland.

– Vintertid är det jag som åker på turné, nu kommer gästerna till oss istället!

Krukmakeri, scen, saltugn och välgjord mat. Här är fullsatt varenda sommarkväll. Grillen glöder i den lummiga trädgården, sommarens gäster vill ha gedigen gotlänsk mat, gärna grillad.

Hur lyckas man bäst?

– Magra kotletter blir mörare om du steker eller kokar dem cirka 45 minuter innan de marineras. Det viktigaste är dock att behandla köttet med respekt och att det är av högsta kvalitét. I annat fall är det omöjligt att lyckas!

Hur piffar man till en fadäs?

– Det finns inga trollkonster, man får helt enkelt lära sig hur man grillar innan man sätter igång. En del andra maträtter kan räddas, som en alltför salt gryta. Lägger man i några råa potatisar, suger de åt sig saltet.

Har du förätit dig på något?

– Inte direkt... men jag har ledsnat på pizza. Den var bra när den kom, men har spårat ur alldeles. Den bakas ju ofta av amatörer!

Värd/värdinnetips?

– Bjud på en stark drink när gästerna kommer. Alltid bra med propplösare!

Gästtips?

– Drick upp den starka drinken, som värden bjuder på. Är du restauranggäst, bör du ägna matsedeln god tid. Läs varje ord, framkalla smaken, njut, fundera och längta innan du slutligen bestämmer dig för vad du ska äta.

Rökta räkor

4 personer

Foto: Mats Hemlin

Ädelostgratinerad Östersjölax

4 personer

Foto: Mats Hemlin

Coleslaw

4 personer

Foto: Mats Hemlin

Örtmarinerade lammkotletter

4 personer

Foto: Mats Hemlin

Cecilia Michanek