Guide - bästa tipsen för en lyckad svamphöst

MAT & DRYCK

Räkna med en bra svamphöst.

I nästan alla delar av landet har kombinationen av värme och väta gett maximalt gynnsamma förutsättningar - och det är nu den artikaste svampsäsongen börjar.

Här får du boktips för en lyckad svamputflykt.

Foto: privat

Regel nummer ett för alla svampplockare: om du inte redan har en bra svampbok - skaffa en.

Senaste tillskottet i svampboksfloran är ett riktigt storverk: Bo Nyléns "Svampar i Norden och Europa" (Natur och Kultur/LT:s förlag) som kom ut i fjol.

I många svenska hem finns redan Nyléns "Svampar i skog och mark", och den håller än. Skillnaden är att hans nya bok är så heltäckande en svampbok rimligen kan bli. På försättsbladet står att boken är "den bildmässigt mest omfångsrika svenska svampbok som getts uit i modern tid", och det är faktiskt sant.

Heltäckande standardverk

Den tål väl att jämföras med "Svampar - en fälthandbok" av Svengunnar Ryman och Ingmar Holmåsen (Interpublishing Stockholm) , vars första upplaga kom ut 1984. Också den är ett heltäckande standardverk, men riktar sig kanske mer till erfarna mykologer än till nybörjare/amatörer. Uppgifter om svamparnas matvärde är tämligen sparsamma - medan Bo Nylén för varje art anger om svampen är läcker, god, ätlig. oätlig, giftig eller dödligt giftig.

Sympatiskt är också att Nylén inte fallit offer för trenden att ge svamparna nya svenska namn - vilket bara skapar förvirring för alla svampplockare som varit med länge.

Det hindrar inte att Pelle Holmbergs och Hans Marklunds "Nya svampboken" (Prisma, tredje upplagan 2002) är en utmärkt svampbok för nybörjare: den gör inga anspråk på att vara heltäckande - men är desto mer grundlig och pedagogisk när det gäller våra vanligaste matsvampar och deras förväxlingssvampar. I ett särskilt kapitel beskrivs de svampar som varje år vållar svåra förgiftningsfall, även i Sverige.

Vilken av dessa svampböcker bör du skaffa?

Själv skulle jag inte vilja välja bort någon - men är du en "söndagsplockare" som är säker på gul kantarell och kanske ytterligare några arter, då är "Nya svampboken" ett gott val.

Ett fynd för bärplockare

De flesta svampplockare är också ivriga bärplockare - och nu har det äntligen kommit en ny upplaga av "Stora bärboken" , som sedan 1986 tryckts i tre slutsålda upplagor. Författarna Inger Ingmanson och Pelle Holmberg har i årets nytryck markerat att det handlar om en helt omarbetad och nyillustrerad utgåva: det nya namnet är "Svenska bärboken" (Prisma).

Här presenteras alla svenska bär, ätliga och giftiga, med fantastiska bilder av Anders Pedersen - och över 300 recept får man på köpet.

Åke Berglund