Här är suringarna som smakar bäst

Aftonbladet först med Surströmmings- akademiens resultat

MAT & DRYCK

ULVÖHAMN

I dag är tredje torsdagen i augusti - surströmmingspremiär.

Sommarens rekordvärme har fått surströmmingen att mogna extra kraftfullt.

Årets burkar bör därför öppnas och avnjutas så fort som möjligt.

Foto: HANNA TELEMAN
FESTEN KAN BÖRJA Ruben Madsen, ordförande i Surströmmingsakademien, har laddat för årets doftrikaste premiär med alla nödvändiga tillbehör. Aftonbladet kan i dag publicera resultatet från akademiens provsmakning av säsongens jästa fiskar.

Nu kan visserligen surströmming aldrig jäsa så att den blir farlig att äta.

En övermogen fisk blir i stället så mjuk att den faller sönder och blir svår att få upp ur burken. Men god är den ändå, i alla fall enligt de hundratusentals svenskar som gillar surströmming.

Trots årets rekordvärme har det aldrig varit tal om att flytta fram årets surströmmingspremiär.

- Nej, absolut inte, säger Ruben Madsen, som är ordförande i den nobla samling som kallar sig för Surströmmingsakademien.

"Äventyra hela kulturen"

- Premiären har varit på den här dagen sedan urminnes tider. Tidigare skyddad genom lagstiftning, i dag genom att producenterna har en överenskommelse. Att flytta premiärdagen skulle äventyra hela surströmmingskulturen.

Ruben Madsen bor i det gamla fiskeläget Ulvhamn på Ulv-ön i Örnsköldsviks skärgård.

Här har man saltat in strömming sedan historiens begynnelse och många påstår att om det är någonstans i Sverige som man kan kalla för surströmmingskulturens centrum så är det här.

Ön med sina 42 bofasta invånare formligen dryper av surströmmingshistoria.

Medan kvällssolen går ner och Höga kustens skärgård framstår i sin vackraste lyster dukar Ruben Madsen upp en festmåltid. Vad som ingår finns angivet i recepten här brevid.

Självständigt prov

I år har också Surströmmingsakademiens experter för första gången genomfört en självständig provsmakning av årets surströmmingar.

Deras resultat offentliggörs i dag och Aftonbladet kan därför som första tidning publicera tabellen här nedan.

Resultatet av Surströmmingsakademiens provsmakning

Så här öppnar du burken rätt

Foto: HANNA TELEMAN

Så äter du den jästa fisken

Foto: HANNA TELEMAN

Thomas Gustafsson