Fyra vegorätter med krydda

Herman lagar vegetariskt för hälsan och njutningen

MAT & DRYCK
Foto: Lina Olsson
Namn: Herman Ottosson. Ålder: 34 år. Bor: Stockholm. Familj: Gift. Bakgrund: Öppnade restaurang direkt efter gymnasiet. Vid 23 års ålder hade han sex restauranger, men inget körkort. Cyklade runt med alla råvaror. Favoritmat: Thaimat. Alltid i kylskåpet: Sojamjölk, den kan användas till allt och är bra för hjärtat. Motto: Goda vanor (som vegetarisk mat) ska få smaka gott .

Uppe på Söders höjder med utsikt över Stockholms inlopp ligger Hermans restaurang och trädgårdscafé. En liten oas med familjär stämning. Den som trodde att vegetarisk mat var salladsblad till för kaniner får tänka om – här serverar Herman Ottosson kryddig, spännande och mättande mat från hela världen.

Varför ska man äta vegetariskt?

– Förutom de etiska skälen så mår man också mycket bättre. Den som äter vegetariskt blir inte sjuk lika ofta och återhämtar sig snabbare.

Vad är skillnaden med att driva en vegetarisk restaurang?

– Vi har väldigt trevliga gäster. Hit kommer fina människor som har tänkt ett steg längre – på såväl hälsa som miljö. Att ha sådana gäster känns som ett fantastiskt privilegium.

Hur lyckas man få smak på vegetarisk mat – så att man inte saknar köttet?

– Mycket kryddor. Jag är inte så asketisk som de äldre vegetarianerna som vill ha råkost och fettsnål mat. Var inte rädd för lite fett – mat ska vara en njutning. Man ska vara lycklig när man äter, lycklig i magen.

Ditt bästa tips när man ska laga vegetariskt?

– Vegetarisk mat är ingen snabbmat. Man måste tänka till dagen innan, men gör man det är det lätt som en plätt. Lägger du kikärtor i blöt på måndagen kan du laga hoummus på tisdagen, falafel-burgare på onsdagen, kikärtsgryta på torsdagen och nasi

goreng på fredagen.

– Tänk på att alla måltider ska bestå av något sött, något surt och något beskt. Då känner du dig nöjd efteråt och behöver ingen dessert.

Vad ska man tänka på när man lagar din mat?

– Se recept som riktlinjer. Man ska smaka, smaka och smaka under hela processen när man lagar mat.

Indisk linscurrygryta

Foto: Lina Olsson

Krämig sojadressing

4 portioner, som tillbehör

Foto: Lina Olsson

Hoummus

4 portioner, som tillbehör

Foto: Lina Olsson

Exotiskt jasminris

4 portioner

Foto: Lina Olsson

Linda Newnham ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM