Höstens Höjdare

Aftonbladet Söndags experter ger tips om septembers bästa viner

MAT & DRYCK

Häng på låset på Systembolaget i morgon.

Septembersläppet av nya viner rymmer en liten sensation – italienska Formulae 2000 för 89 kr får nio plus av tio möjliga av Söndags vinkännare.

– Perfekt till lammsteken tre höstar framåt, säger Anders Calissendorff och Per Styregård.

Foto: Roger Schederin
Per Styregård och Anders Calissendorff har provat sig igenom septembervinerna.

Ett par av vinerna som lanseras den 2 september förtjänar lite extra trycksvärta. Det handlar kanske inte om någon extatisk smakupplevelse, men det är viner som få kommer att bli besvikna på och som du med fördel kan lägga undan ett par flaskor av i skafferiet inför hösten.

Spier Chardonnay för 83 kronor är vitt torrt vin från Sydafrika. Även du som tröttnat på chardonnayvin i mellanprisklass kan gilla det här.

Den som gjort vinet har lyckats med konststycket att kombinera inställsamhet med nyansrikedom. Det gör att vinet är gott att suga på både med och utan mat.

Formulae för 89 kronor är rött vin från höjdarproducenten Ricasoli i Toscana. Deras viner brukar kosta en rejäl slant, det här är chansen att prova nåt lite billigare men för den skull inte sämre. Att en vinmakare lyckas fånga så här mycket smak i en flaska för under hundralappen är sällsynt.

Anders Calissendorff , Per Styregård

ARTIKELN HANDLAR OM