Nigellas läckraste efterrätter

Choklad, socker och grädde – tv-kocken frossar i ny kokbok

1 av 3
Nigella har flera gånger utsetts till Englands sexigaste kvinna och britterna älskar henne, hennes matprogram och böcker.
MAT & DRYCK

Hon är född och uppvuxen i Storbritanniens rika överklass. Hennes far var en av landets mest kända politiker.

Men själv har Nigella Lawson gjort sig känd i köket – där hon lagar smördrypande fattigmansmat.

Hon doppar fingrarna i smeten och slickar girigt. Inte undra på att charmiga Nigella Lawson blivit en ikon. Utöver att hon flera gånger utsetts till en av Englands sexigaste människor, älskar britterna – kvinnorna också – hennes matprogram och böcker.

Det sägs till och med att matvarukedjorna delvis gör sina inköp efter Nigellas recept. För när hon lagat något på tv, ja då är ingredienserna slutsålda i butikerna dagen efter.

Och kanske blir det rusning hos svenska handlare i veckan. På onsdag släpps TV4-kocken Nigellas nya kokbok i Sverige.

Nigella Lawson är född och fostrad i överklassens toppskikt. Hennes far, Nigel Lawson, var finansminister under Margaret Thatchers regering och synnerligen konservativ. Nigellas mamma, Vanessa, var en av societetens vackraste kvinnor. Men äktenskapet med Nigel var olyckligt och Vanessa led av depressioner. Skilsmässan kom när Nigella var 18 år.

Själv hoppade Nigella från skola till skola, kanske en sorts protest mot barndomen och dess värderingar.

Och kanske är Nigellas matlagning det också. Experterna världen över är övertygade om att fetma är en klassfråga. I de flesta västländer kostar en hamburgermiddag mindre än sushi och sallad.

Och Nigellas mat platsar ingalunda på det äkta kinaporslinet i de finare victorianska hemmen.

Hennes mat dryper av fett. Friterade ostsmörgåsar. Spagetti med olja och hårdstekt bacon. Bara ett axplock ur det smaskiga, men synnerligen onyttiga receptregistret.

– Jag ägnar inte en tanke åt om det jag gör är speciellt nyttigt, säger Nigella Lawson i en intervju. Jag vänder mig till vuxna människor som själva får ta ansvar för sin hälsa.

Ulrika Svensson