4 rätter att äta i lugn och ro

En libanesisk middag håller ofta på i fyra timmar

MAT & DRYCK
Foto: Per Björn
Namn: Elias Alejki. Ålder: 33. Bor: Kälvesta. Restaurang: Lebanon Meza Lounge. Familj: Fru och ”en prins och en prinsessa”. Yrkesbakgund: Kockutbildning i Libanon, först treårig kockgrund, sedan ytterligare tre år med specialistinriktning på grönsaker. Om matintresset: ”Varje dag läser jag en till två timmar i kokböcker. Jag håller på med en egen bok.” Favoriträtt: ”Oj, jag äter ju allt...(tystnad) Jo, lammfötter och lammtunga. Det tar två dagar att tillreda och är riktig vintermat.” Dryckestips: Rött vin passar bäst till libanesisk mat. Och så den traditionella drycken arrac.

Restaurangen Lebanon Meza Lounge i Stockholm är bara några månader gammal. Innehavaren Elias Alejki har däremot hållit på med mat i många år. Tidigare ägde han Beirut Café i Stockholm.

Han kom till Sverige för nio år sedan.

– Mat är konst, det är jätteroligt med mat. Jag var alltid i köket som liten. I Libanon är det kvinnorna som lagar maten, alla kvinnor där är jätteduktiga på att laga mat.

Hur blir det när du kommer ner och hälsar på?

– De lagar maten men frågar mig hela tiden. ”Kan jag lägga den här?” ”Ska jag ta lite av det här?” (skratt)

För nio år sedan var det svårt att hitta kryddor till maten i Sverige. I dag kan man hitta de rätta upp-piffarna i de flesta orientaliska butiker. Det är bara vissa specialkryddor, som gemene man inte behöver, som Elias beställer från Libanon. Det libanesiska kökets karakteristiska kryddor är spiskummin och summak, en lite syrlig krydda. Annars är maten mycket grön. Grönsaker och bönor är det viktigaste.

– Och så ska man sitta länge. En middag håller ofta på i fyra timmar.

Man börjar med en förrättsbuffé med många smårätter, meza, därav restaurangens namn.

– Man ska pröva mycket. 20 rätter på fyra personer är inget ovanligt. Be servitören eller kocken om råd. Det är viktigt att rätterna passar ihop.

Du kan dock vara lugn, du får inget konstigt på tallriken. Elias är medveten om att allt inte passar de svenska smaklökarna. Som rå lammlever till exempel.

Spenatsoppa

4 personer

Foto: Per Björn

Lammfärsbiff med nötfärsris

4 personer

Foto: Per Björn

Ruccola och rödbetssallad

4 personer

Foto: Per Björn

Gurkdryck som lugnar magen

4 personer

Foto: Per Björn

Alexandra Forslund