Äkta kroglyx med Chris

Matlagning som kräver tid och noggrannhet

MAT & DRYCK
Foto: Iris Tiitto

 Chris Galvin har varit intresserad av mat sedan barnsben och är klassiskt skolad i det franska köket. Nu arbetar han som kökschef på den Guide Rougemeriterade finkrogen Orrery i London.

Under några dagar i september har han besökt Berns i Stockholm för att laga mat till svenska finsmakare.

Varifrån kommer matintresset?

– Jag har varit intresserad sedan jag började äta mat som liten. Jag var den enda pojken bland en massa tjejer på hemkunskapen i skolan. Min mamma trodde nog inte att det var för matlagningens skull, men det var det faktiskt.

Vilka kommer och äter på din krog?

– Den ligger nära BBC:s huvudkontor så det är mycket mediefolk och även mycket läkare som har sina mottagningar på Harley Street som ligger i närheten. Kunderna kommer ofta åter, vi lever på ryktet och har verkligen växt med kunderna.

Vad krävs för att bli en bra kock?

– Du måste tycka om att ge och vara en generös person. Man måste gilla att se folks ansiktsuttryck när de äter maten. Att vara kock är en konstform, intresse för färg, form och kemi är ett måste.

Var hämtar du din inspiration?

– Jag har över 500 kokböcker och köper nya hela tiden. Jag åker också till Frankrike varje år för att arbeta i nya kök. En stor inspirationskälla är marknaden. Lamm från Skottland, fikon från Italien och Grekland talar om för mig vad jag ska laga. Recepten kan ligga och gro länge i huvudet, det kan ta upp till 2 år innan jag använder dem. Från kokböckerna drar jag det ett steg längre och utvecklar idéerna. Jag äter också ute ofta för att få nya idéer.

Fler recept

Elin Johnsson ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM