Ett ögonblick

...Rikard Nilsson, 37, stjärnkocken som blev ”gastronaut”, som sedan två år arbetar för rymdforskningsinstitutet Nasa i Houston, Texas, med astronauternas mat.

MAT & DRYCK
Foto: Sara Ringström

- Jag och min bror hjälper till i projektet. Det kan handla om rymdbasen ISS, där det är noll gravitation vilket gör tillagning besvärligt. Det gör också att astronauterna får svullna slemhinnor och maten måste anpassas till det.

- Vi arbetar också med resan till Mars 2018. Den tar tre år. Det innebär att astronauterna måste odla grödor, det är oerhört komplext. På Mars finns viss gravitation vilket gör förutsättningarna helt annorlunda.

Äter inte astronauter små, torra piller fullproppade med vitaminer?

- Förr åt de mycket tråkig, inplastad mat, nu börjar de alltmer förstå hur viktig maten är. De vill så långt det är möjligt leva i rymden som de lever på jorden.

Kan du ge oss en rymd-meny?

- Tyvärr inte. Det är en pågående process och ännu har jag inte haft någon mat i rymden. Men när Crister Fuglesang åker på sitt första uppdrag nästa år är målet att han ska kunna bjuda de andra astronauterna på en riktigt svensk brakmåltid.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

- Mer tid med min fru och mina barn.

Fredrik Virtanen