Tidningen New York Times: Svensk mat är världsbäst

Svenska krogar hyllas i USA - här är listan

MAT & DRYCK

NEW YORK

Borta är Ingmar Bergmansk glåmighet.

Inne är mat i världsklass.

Det skriver New York Times på kulinarisk resa till Sverige.

Världens mest inflytelserika tidning ägnade förstasidan i matbilagan ”Dining Out” i går åt ett gigantiskt hyllningsreportage om Sverige och den nya svenska matkulturen.

Tidningens reporter R.W. Apple Jr har under några veckor besökt lyxkrogarna som poppat upp i landet de senaste tio åren.

– Vi ser en Björn Borg-effekt, säger en av föregångarna, Leif Mannerström vid Sjömansmagasinet i Göteborg.

– När han vann Wimbledon såg unga svenskar tennis som vägen till framgång och lycka. I dag vill de bli kockar. Kökschefer behandlas som rockstjärnor i Sverige.

Reportern är mycket imponerad av Sverige, svensk design, svensk matkultur och hur vi tagit emot våra ”nya svenskar” och deras matkultur. Han talar om en ”kulinarisk revolution”.

”Anmärkningsvärt nog serveras fortfarande tradition, trots den enorma rushen efter att omfamna det nya och exotiska”, skriver han.

– Det finns en ny generation kockar. Vi har rest mycket mer än våra föräldrar och vi har sett mycket mer, liksom våra kunder. Under de senaste fem åren har svenskar, speciellt yngre svenskar, blivit helt fascinerade av mat.

Unga människor vill ha samma sorts restauranger här som i New York, Paris, Sydney och Barcelona, förklarar Mattias Dahlgren på Bon Lloc i Stockholm.

Times reporter är särskilt imponerad av svensk fisk och speciellt ”den storslagna skandinaviska favoriten rödspätta” som har ”små orange-röda prickar som ser exakt ut som mässlingen”.

– Fisk av denna oklanderliga kvalitet är grunden till det svenska köket, både det traditionella och det moderna, skriver han.

Reportern kläm-

mer också i med

en hyllning till huvudstaden efter att ha besökt Edsbacka krog ute i Sollentuna:

”Detta är inte längre den där lilla staden däruppe nära ingenting. Den har exploderat och blivit en stadsbebyggelse med 1,5 miljoner invånare som når långt bortom den romantiska gamla huvudstaden på ett nätverk av öar i Mälaren.”

– Plötsligt är bergmanesque glåmighet ute, mat i världsklass är inne, anser han.

Här är New York Times favoriter:

Fredrik Virtanen