Sött tabu bröts på - Systembolaget

MAT & DRYCK

För tio år sedan var det omöjligt:

Att dricka vin till choklad - och att göra det på Systembolaget.

Nu kan man gå på kurs för att lära sig just det just där.

Foto: LOTTE FERNVALL
YNGST I PANELEN När Systembolaget höll vin- och chokladprovning var Selma, 7 månader, garanterat yngst. Det var för övrigt första gången hon smakade choklad - en upplevelse som gjorde henne stum och storögd. Vinet lämnade hon dock till mamma och pappa, Viveka och Jan Beckeman.

- Jag tror att det fortfarande finns folk som säger att man inte kan dricka vin till choklad men allt fler börjar inse och anse att det går alldeles utmärkt, sa Josef Andersson.

Gott med öl till

Tillsammans med Johan Puka ledde han kvällens drygt två timmar långa kurs i konsten att uppskatta kombinationen vin och choklad.

Inte bara vin, förresten, ett öl, Nils Oscars Barley Wine, påstod de båda går alldeles utmärkt till alla sorters julgodis.

- Ölet är starkt, 9,5 procent, och till chokladdoppad marsipan är det en höjdare, sa Josef Andersson.

Nu heter det inte kurser utan provningar. Hittills under hösten har Systemet haft några provningskvällar och det kommer man att fortsätta med. Sammanlagt hålls 26 provningar i elva butiker från Malmö i söder till Umeå i norr.

Första smakbiten

I går hölls provningen i vinbutiken på Grev Turegatan i Stockholm där både Josef Andersson och Johan Puka jobbar som försäljare.

- Det är en av världens största vinbutiker, sa Johan Puka icke utan stolthet.

Där var arton vuxna deltagare och därtill Selma, 7 månader.

Hon fick för första gången smaka på choklad och hon blev både tyst och storögd.

Rätt vin till rätt choklad

Per-Iwar Sohlström