Smakrikt från Somalia

Khadra Jama bjuder på nötkött, kyckling och fisk i starka såser

MAT & DRYCK
Foto: Lina Olsson

 I  Rågsvedsskolan i Rågsved, en förort i södra Stockholm, välkomnas vi av exotiskt kryddiga dofter. I hemkunskapsköket har fyra somaliska kvinnor hyrt in sig.

Här driver de Somalisk Catering Stockholm. Khadra Jama, Amina Haji, Habiba Mohammet och Fadumo Ali är alla från Somalia. De träffades för drygt ett år sedan när de börjat en sexmånaderskurs i marknadsföring.

När kursen var slut i april startade de en cateringfirma:

– Vi ville alla arbeta och försörja oss, säger de. Laga mat kunde vi redan och bokföring lärde vi oss på kursen.

Om de vill använda en specialgrönsak som till exempel okra som förtjockningsmedel i stället för majsmjöl, hittar de lätt det de vill ha i arabiska små matbutiker. Även i förorten Rågsved.

– Okra är bra för mycket, för lederna om man lider av reumatism eller om man har trög mage. Vi gillar naturlig medicin och vi lägger hellre en hel nejlika på en värkande tand än tar en Alvedon.

Nu har de börjat få snurr på cateringverksamheten och erbjuder buffémat med piroger och småplock och hela rätter till lunch eller middagar.

– Vi lagar somalisk mat. Det är ofta lammkött, kyckling eller fisk. Med olika såser, gärna någon stark. Men kunden bestämmer.

– Men kamelkött har vi inte, det äter vi ofta i Somalia.

De har redan hunnit laga mat till en kändis – statsministern Göran Persson. Han besökte skolan i slutet av augusti och åt en somalisk lunch.

– Göran var nöjd, säger alla fyra och ler belåtet.

Ulla-Lene Österholm

ARTIKELN HANDLAR OM