Hetast i höst

Här är trenderna på matmässan

MAT & DRYCK

En kallskuren kryddig lammkorv - med vitt vin.

Det är supertrendigt just nu.

- Kallskurna charkuterier, typ kryddig korv är på frammarsch. En annan trend är att man intresserar sig för kombinationen mat och dryck, säger Göran Ekberg, projektledare på helgens matmässa i Älvsjö.

Kändiskockarnas program i tv gör att mat numera lockar en storpublik. Förra året besökte 124 000 personer "Det goda köket" på Älvsjömässan. Troligen blir det ännu fler i år som smaskar sig igenom de 145 utställningsmontrarna.

- Det där med vitt till fisk och rött till biffen är väldigt förlegat. Vi försöker få kunderna att prova nya kombinationer. Till en kryddig korv kan man mycket väl välja ett Alsace-vin eller ett tyskt halvtorrt vitt vin, säger Annika Håkansson från Systembolaget.

Riktigt så avancerad är inte Sven Andersson från svenska korvproducenten Wurst Master, som visar upp sitt sortiment av köttkorvar på mässan. En kallskuren polsk kabanoss kombinerar han helst med lite pepparrot och en kall öl.

- Men lammkorven är kryddigare och passar med ett tyngre rödvin som Rioja, säger han.

Katarina Sternudd

ARTIKELN HANDLAR OM