Kungens kock lagar husmans

Paj, biff, lax och päron à la Vögeli

MAT & DRYCK

 W erner Vögeli var en gourmet redan som barn.

– Jag pratade alltid om doft och smak som liten.

Foto: Lina Olsson

I dag är han 72 år och har kvar entusiasmen för maten, råvaran, doften och smaken. Han är född i Emmental, landskapet i Schweiz som gett namn till den berömda osten.

Schweizaren Werner Vögeli har engagerat sig mer för svensk matkultur än många svenskar. 1997 vann han tävlingen om Sveriges nationalrätt och han har gjort de svenska hårdostarna kända på kontinentens lyxkrogar:

– Tio av de över hundra hårda ostar som görs i Sverige är i absolut världsklass, bland andra Västerbotten och Grevé. Och svarta vinbär från Norrbotten är också i världsklass...

I år blev han filosofie hedersdoktor vid Umeå universitet för sina fina insatser för svensk gastronomi. Framför allt för den norrländska matkulturen.

Han kom till Sverige 1951 och började på Grand Hôtel i Stockholm. Första beställningen hos kungafamiljen på Stockholms slott hade han redan 1961.

Sedan dess har Werner Vögeli haft många kungligheter som kommit ut till honom i köket för att få recepten. Ofta är hans matkonst samtalsämnet kring bordet, en av anledningarna är att han alltid skriver matsedeln geografiskt.

– Jag skriver alltid Kvibille ädelost, Västerhavstorsk och Kalix löjrom.

När Werner Vögeli kom till Sverige 1951 var han obekant med den svenska maten, men han kände till svenska kökskniven i stål.

– Utvecklingen av kokkonsten i Sverige har varit pyramidal, i dag äter man lika bra i Stockholm och Göteborg som på bättre krogar på kontinenten.

Ulla-Lene Österholm

ARTIKELN HANDLAR OM