Nu ska vi dricka vin med finess

Nya katalogen lägger tonvikt på smaken

MAT & DRYCK

Systembolaget har gett upp kampen om spriten.

Istället ska de få svenskarna att dricka vin med finess.

Den nya katalogen guidar kunderna till de mustigt röda och de blommigt vita vinerna.

Foto: Mattias Carlsson
gott betyg Sommeliern Camilla Settlin gillar Systembolagets nya katalog. "Man får väldigt mycket hjälp. Även den som inte kan så mycket om olika druvor kan lätt hitta sina favoriter".

Systembolagets försäljning av sprit väntas sjunka med åtta procent i år till följd av de nya, mer generösa införselreglerna. Men bolaget tror ändå på en ökad vinst, tack vare att svenskarna köper allt mer vin och öl.

- Ger vi en bra service och har ett bra sortiment så handlar kunderna hos oss i alla fall, säger presschefen Björn Rydberg.

Den nya katalogen, som presenteras i dag, ska få svenskarna än mer intresserade av vin. Borta är prislistans matta, grådaskiga papper. Den nya glansiga katalogen är 6 000 produkter och 175 sidor tjock.

Borta är också luddiga formuleringar som fylligt eller medelfylligt. Nu ska kunderna lära sig att viner kan vara både bäriga och mjuka eller druviga och blommiga.

- Katalogen är uppbyggd efter smaker, inte efter vilka länder vinerna kommer ifrån. Syftet är att underlätta för kunderna, säger Lennart Agén, biträdande informationschef.

En annan nyhet är matsymbolerna som ska hjälpa öl-och vinkonsumenten att välja rätt dryck till älgen, osten eller fläskköttet.

- Vi ger mer information om kombinationen mat och dryck. Det ligger i linje med vår ambition att skapa en bättre dryckeskultur, säger Björn Rydberg.

Vinkännaren Camilla Settlin, 29, ger katalogen väl godkänt.

- Det är mycket information men det är bra. Kunderna kan hitta ett vin de tycker om och sen testa sig fram över hela världen efter den smaken, säger hon.

Elisabeth Lindham

Nya införselregler från EU-länder från 1 januari 2003: