Lättfixad tomatsoppa på tre sätt

MAT & DRYCK

Okej, då börjar vi. I fortsättningen vankas det mat här i hörnet varje dag – utom på söndagar. Det kommer att bli lättfixad mat med inte alltför konstiga råvaror – som den här tomatsoppan. Och jag blir inte sur om du inte följer receptet slaviskt utan tar det mer som inspiration.

Foto: Pär Johansson
Köttbullar, makaroner och annat gott väntar i den stiligt röda soppan. Gör vitlöksbröd till om du är jättehungrig.

Det här behöver du

(4 personer)

1 l grönsaksjuice, eller

tomatjuice

1 tärning grönsaksbuljong

2 dl makaroner

1 litet paket, 300 g, frysta eller färska färdigstekta köttbullar

2 stjälkar blekselleri

salt och peppar

Så här gör du

1. Värm köttbullarna i mikron eller i ugnen enligt anvisningarna på paketet.

2. Koka upp pastavatten och koka makaronerna precis klara.

Du koka makaronerna i soppan men du riskerar att få överkokta makaroner och en väldigt tjock soppa.

3. Värm juicen och buljongtärningen. Soppan behöver inte koka, bara bli rejält varm. Smaka av med salt och peppar.

4. Skölj och ansa sellerin. Dela stjälkarna på längden och hacka sedan fint. Spar några snygga blad att garnera med.

Är familjen måttligt förtjust i selleri så tärna paprika i stället.

5. Häll köttbullarna och makaronerna i soppan och strö över sellerihacket.

Vegovarianten

Byt ut köttbullarna mot kokta vita eller svarta bönor som du värmer i soppan.

Italienska varianten

Smaksätt soppan med en halv pressad vitlöksklyfta och smulad oregano eller basilika.

Gott att dricka till

Pröva ett fruktigt vitt vin med en aning sötma:

KWW chardonnay (7055) Sydafrika, 63 kronor.

Jon Hansson