Varva ner med te och scones

En gammal hederlig tradition är tillbaka

MAT & DRYCK
Foto: Per Björn

 Jäkt och stress. Alltid på språng. Till och med kaffe ska intas i koncentrerad form (espresso) på stående fot – allt för att du snabbt ska kunna hasta vidare till nästa möte. Matskribenten och matstylisten Liselotte Forslin fick nog av den jäktade fikakulturen och skrev i samarbete med Jan Gradvall, Ingela Holm och Milis Nilsson en bok om något så otidsenligt som Afternoon Tea (ICA Bokförlag).

– Det är lustigt, när vi började jobba med boken tyckte folk att vi var töntiga. Men nu har många tröttnat på stressen och vill varva ner. Afternoon tea har blivit trendigt och serveras på många ”inne-kaféer”, säger Liselotte.

– Jag tror att vi längtar efter det gammeldags mysiga, som en motsats till alla trendiga coffee shops.

Vad är det bästa med afternoon tea?

– Jämför upplevelsen med att vid skrivbordet idissla hårt bröd med groddar, med att bre sylt och grädde på en nybakad scones, så förstår du, säger Liselotte.

Vilken tid är tea-time?

– I England är det ganska utdraget, kan vara allt från klockan 14 till klockan 17. Vanligast är att man dricker sitt te klockan 15.00 – mittemellan lunch och middag.

Vilken typ av te ska man dricka?

– Jag dricker gärna te som smakar te, och inte vanilj eller kola, säger Liselotte.

– Engelsmän dricker också gröna teer, som ett arv från kolonialtiden, men då utan mjölk.

Engelsmännen breder ”clotted cream” och marmelad på sina scones. Är ”clotted cream” samma sak som cream cheese?

– Nej, cream cheese är en färskost som visserligen är fet, men varken så fet eller god som den himmelska ”clotted cream” som bara innehåller ”gräddan av grädden”, säger Liselotte.

Orkar man äta middag efter en afternoon tea?

– Egentligen inte. Idealet är att man antingen äter en lättare lunch eller middag. Man pallar inte med alla tre. Engelsmännen gör det visserligen, men så är de vana vid stabbig mat också, säger Liselotte.

Linda Newnham