Fläskkotlett med smakrika bönor

MAT & DRYCK

Jag tycker att burkade bönor är helt okej. Torkade som man kokar själv blir förstås mycket billigare – och möjligen aningen mindre burkiga.

Du väljer själv. Blötlägg och koka torkade enligt anvisningarna på förpackningen.

Foto: Pär Johansson
Låt fettet sitta kvar medan du steker kotletterna. Det ger smak. Du kan skära bort det sedan. Snitta kanten så böjer sig inte köttet när du steker det.

Det här behöver du

(4 personer)

4 fläskkotletter

ris

1 burk borlottibönor, 400 g (eller kidney eller svarta eller vita bönor)

3 vitlöksklyftor

1/4 lök

2 msk hackad persilja

2 msk olivolja

1 citron

0,5 tsk timjan

salt

peppar

Så här gör du

1. Sätt igång riskoket.

2. Ta fram kotletterna så att de inte är iskalla när du ska steka dem.

3. Skala vitlöken och löken och skiva tunt.

3. Hacka persiljan.

4. Tvätta citronen och riv det gula på skalet på ett rivjärn.

5. Öppna burken och spola av bönorna med kallt vatten.

6. Fräs vitlöks- och lökhacket på låg värme i oljan några minuter. Det ska bli mjukt men inte ta färg.

7. Häll i bönorna, citronrivet, timjan och persilja. Rör om.

8. Smaka av med salt, peppar och pressad citron.

9. Salta och peppra kotletterna och stek dem på hög värme på varje sida. Dra sedan ner värmen och fortsätt tills de är genomstekta.

10. Servera fläskkotletterna till bönorna, riset och en sallad eller någon annan färsk grönsak.

Vego-varianten

Bönorna blir bra till quorn-nuggets eller vanliga vego-biffar. Gör en sås på yoghurt och finklippta örter och/eller gräslök.

Gott att dricka till

Mycket vitlök, mycket smak. Här behövs ett stadigt rödtjut:

Le jaja de Jau syrah-grenache 2000 (22150) Frankrike, 56 kronor.