Nötter och honung passar i varmrätten

MAT & DRYCK

Honung och nötter kanske låter som efterrätt men det passar väldigt bra till den strävsalta

osten.

Pröva lufttorkad skinka till om du inte känner dig helt vegetarisk. Passar sällsynt bra till pastasåsen.

Foto: PÄR JOHANSSON
Välj helst färsk broccoli men bli inte ledsen om det bara finns fryst. Den blir bra den med.

Det här behöver du:

(4 personer)

pasta

400 g broccoli

1 liten rödlök

150 g chèvre (sådan där getost-rulle)

2 dl lätt crème fraiche

50 g valnötter

2 msk flytande honung

1 msk färsk timjan eller 1 tsk torkad

salt

peppar

Så här gör du:

1. Starta ugnen på 225 grader.

2. Lägg valnötterna på en bit folie och rosta i 10 minuter. Kolla ett par gånger så att de inte blir brända.

3. Sätt igång pastakoket.

4. Skala rödlöken och skiva tunt.

5. Hacka de rostade nötterna grovt och blanda med honungen.

6. Skär broccolin i buketter och stammen i munsbitar.

7. Koka i saltat vatten några minuter. Broccolin ska bli mjukare men inte mosig.

8. Skär bort skalet från osten och smält den i en kastrull tillsammans med crème fraiche.

Blandningen behöver inte koka (då kan den brännas vid) utan bara bli riktigt varm.

Rör ner timjanet och smaka av med salt och peppar.

9. Lägg upp pastan i djupa tallrikar. Strö över broccoli och lökringar. Skeda över såsen och toppa med nöt- och honungsgeggan.

Varianter

Om du som George W Bushs pappa hatar broccoli så kan du byta den mot kokta rödbetor eller kokta morötter.

Gott att dricka till

Här ska det vara vitt och det ska vara torrt:

Saint-Paulin (4010) Frankrike, 49 kronor.

Jon Hansson