Couscous med kräftstjärtar

MAT & DRYCK

Kräftskiva möter couscous. Svensk sensommar möter solresa till Agadir. Helt okej så här i vinterrusket.

Foto: Pär Johansson
Kräftor, dill, öl, ost – och couscous!? Inte så tokigt som det låter.

Det här behöver du

(4 personer)

3 dl couscous

300 g potatis

2 stora morötter

200 g rotselleri

purjolök, 2 dm

50 g Västerbotten eller annan lagrad ost

1 tärning grönsaksbuljong

1 öl

1 burk kräftstjärtar i saltlake, 170 g

1 knippa dill

salt

peppar

Så här gör du

1. Skala potatisen, dela i kvartar och koka.

2. Koka couscousen enligt anvisningarna på paketet.

3. Skala morötterna och sellerin och skär i munsbitsstora bitar.

4. Ansa och skölj purjon. Skär i tjocka 5 cm långa strimlor.

5. Koka upp 3 dl vatten och 2 dl öl (häll resten i kocken) med buljongtärningen.

6. Koka morots- och selleribitarna i buljongen i 5 minuter. De ska fortfarande vara lite knapriga.

7. Lägg i den kokta potatisen och purjostrimlorna i buljongen och fortsätt sjuda ett par minuter. Smaka av med salt och peppar.

8. Lägg i kräftstjärtarna – de behöver bara bli varma – och klipp över mycket dill.

9. Servera couscousen med såsen/buljongen. Garnera med hyvlad eller tunt skuren ost.

Vego-varianten

Byt kräftstjärtarna mot någon grönsak, kanske rädisor eller kikärtor. Strunta i ölen och satsa på en hetare kryddning med chili, vitlök och spiskummin.

Gott att dricka till

En öl med bra beska sitter fint, men nubben kan du hoppa över:

Lundgrens lager (11242) Sverige, 14,90 (33 cl).

ARTIKELN HANDLAR OM