20 goda vinfynd

Aftonbladets vinexperter provar sig igenom nya katalogen

MAT & DRYCK

Systembolaget har kommit med en ny, tjock prislista.

Med ny smakindelning - och med matsymboler till vinerna.

Här har vi valt ut 20 fyndviner.

Foto: PER BJÖRN
smaktyper Experterna Anders Calissendorf och Per Styregård har valt ut de bästa vinerna i olika prisklasser, både på låda, flaska och bubblande. De tipsar också om att man både i Systembolagets katalog och på aftonbladet.se kan hitta vinerna indelade i olika smaktyper.

Vi har tagit sex röda på flaska, tre röda på låda. Fem vita på flaska och tre på låda. Samt tre mousserande.

Det billigaste är ett vitt på låda, Robertsons chardonnay från Sydafrika för 149 kr. Det blir 37,25 kr per 75 cl - förvånansvärt mycket smak för pengarna. Vinet passar både till fisk och till kyckling.

Det dyraste är ett rött på flaska, Zenato Ripassa 1999 från Italien för 134 kr. Ett vin som passar utomordentligt till en grillad entrecôte med café de paris-smör.

Nya symboler

Den mest intressanta nyheten i Systemkatalogen är just symbolerna för vilka maträtter varje vin passar till. Symboler är lätta och förstå. Tyvärr är det ett trubbigt verktyg.

Som författaren av prislistan påpekar är det många gånger tillbehören som styr dryckesvalet - inte råvaran. Du bör till exempel inte servera samma dryck till citronkyckling som till het kycklingcurry.

Bra smakindelning

Dessutom är det stor skillnad på ost och ost eller fågel och fågel.

Framför allt tycker vi att när Systembolaget

nu satsat på matsymbolerna borde de stå i prioritetsordning.

Eftersom de flesta viner har 3, 4 eller 5 symboler, vore det kul att veta vilken Systembolagets provningsgrupp tycker är drömkombinationen.

Smakindelningen är heller ingen dum idé.

"Mjukt & Bärigt" är

lättare att förstå än "Mindre medelfylligt" som det stod i förra prislistan. Liknande smaktyper har funnits på Aftonbladets hemsida i flera år.

Kolla in dem i mat- och vindelen på Aftonbladets hemsida aftonbladet.se.

Rött på flaska

Rött på låda

Vitt på flaska

Vitt på låda

Mousserande

Per Styregård , Anders Calissendorf