Kyckling à l’orange

MAT & DRYCK
Saftig fågel

4 personer

Det här behöver du:

1 kg potatis

2 msk smör

4 kycklingklubbor

1 msk olja

5 apelsiner

1 msk vinäger

1 tärning höns-

buljong

1 dl likör med

citrussmak

salt

peppar

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala potatisen och skiva den tunt. Smörj en långpanna med lite av smöret. Lägg ut potatisskivorna omlott som taktegel i långpannan.

2. Salta, peppra och klicka ut resten av smöret. Stek 40 minuter i ugnen eller tills potatisen fått fin färg.

3. Pensla eller gnid in kycklingklubborna med oljan. Salta och peppra. Du kan antingen lägga dem på potatisen eller i en egen form. Det beror på hur pass med plats du har i din ugn. Kycklingen behöver ungefär 30 minuter i ugnen. Ta ut när den fått färg och kolla att kycklingen är genomstekt genom att sticka in en gaffel vid ”knäleden”. Köttsaften ska vara ofärgad.

4. Gör en stark buljong på tärningen och 2 dl vatten.

5. Skär bort skalet på två av apelsinerna och skär ut apelsinfiléer, klyftor utan hinnor.

6. Dela de tre återstående apelsinerna och pressa ner saften i hönsbuljongen. Häll i likören. Koka ihop till drygt hälften och smaka av med salt och peppar.

7. Värm apelsinfiléerna i en skvätt av såsen. Häll upp resten i en såssnipa.

8. Servera kycklingen med apelsinfiléerna, såsen, potatisen och någon grönsak som lättkokta vårlökar och gröna bönor.