Radhusbiffen får en ny chans

MAT & DRYCK

”Järnbrist”, sa företagshälsan allvarligt.

Vill man ju inte ha – så det blev massor av spenat och biffar stekta i gjutjärnspannan.

Kan bli tjatigt det med. Därför tar vi en gammal skolmats-bekanting till nåder igen.

(Och den är ju riktigt god med lingon till.)

Foto: Pär Johansson
Vad skulle vi göra utan den lilla svarta? Billiga radhusbiffen räddar oss vid både järn- och pengabrist.

Det här behöver du

(4 personer)

180 g bacon (1 paket)

500 g blodpudding

1 msk smör eller margarin

1 dl rårörda lingon eller

lingonsylt

1/4 vitkålshuvud

4 morötter

4 apelsiner

Så här gör du

1. Sära på baconskivorna och stek dem knapriga på medelvärme i torr stekpanna.

2. Låt baconet flotta av sig på lite hushållspapper.

3. Strimla vitkålen.

4. Blanda vitkålen med lingonen i en skål. Det kan vara bra att spara lite oblandat till dem som inte gillar sylt.

5. Riv morötterna och lägg upp morotsrivet i en skål.

6. Skär blodpuddingen i centimetertjocka skivor.

7. Stek några minuter på varje sida i smöret/margarinet så att de får en aning stekyta.

8. Servera väldigt varma med bacon, morötter, kålsallad och extra lingon.

9. ?och du som också har brist – glöm inte att ta en apelsin eller en clementin till efterrätt. C-vitaminerna hjälper dig att ta upp järnet i blodpuddingen. Ni andra kan ta ett äpple om ni hellre vill det.

Hemvispat

Visst kan du röra ihop din egen blodpudding om du får tag på grisblod och svagdricka. Tyvärr är ingredienslistan låååång och tillagningen tar två och en halv timme så det faller utanför ramen här. Recept finns bland annat i ”Vår kokbok” eller på nätet: www.mersmak.kf.se/se

ARTIKELN HANDLAR OM