Spagetti med goda smulor och musslor

MAT & DRYCK
Foto: Pär Johansson
Många smulor små piggar upp musselpastan.

Det blir fullt i kylen när vi ska fotografera veckans mat så ganska många byttor hamnar på balkongen. Kvarterets (jättelika) gråtrut valde direkt den här musselröran så den är alltså något extra.

Det här behöver du

4 personer

250 g burkmusslor (avrunnen vikt)

4 tomater

1/2 lök

1 vitlöksklyfta

1/2 chili

1+1 msk olivolja

2 msk hackad persilja

1 msk hackad färsk basilika eller 1 tsk torkad

4 msk ströbröd

1/2 citron

salt

peppar

parmesan

Så här gör du

1. Sätt igång spagettikoket.

2. Skala och hacka löken och vitlöken fint.

3. Dela chilin och ta bort kärnorna. Skär i tunna strimlor

4. Dela tomaterna och pilla bort det rinniga innanmätet. Skär tomatköttet i tärningar.

5. Hacka eller klipp persiljan och basilikan fint.

6. Fräs lök, vitlök och chili i 1 msk av olivoljan. Hacket ska bara mjukna, inte ta färg.

7. Vänd ner de avrunna musslorna och tomattärningarna. Värm bara någon minut. Det ska bara bli varmt.

8. Smaka av med salt, peppar och pressad citron.

9. Fräs persiljan, basilikan och ströbrödet i resten av olivoljan ett par minuter i en stekpanna. Ströbrödet ska få lite färg.

10. Servera spagettin med musselröran och strö över det gröna smulet. En grönsallad sitter bra till.

Riven parmesan är en smaksak.

Varianter

Tonfisk på burk eller överbliven kokt/stekt lax fungerar som ersättning för eller tillsammans med musslorna.

Hemkokta färska musslor är förstås godare men lite joxigare att göra. Koka musslorna tillsammans med löken, vitlöken, chilin och tomattärningarna i lite torrt vitt vin så får du på köpet en god sky att hälla över pastan.

Gott att dricka till

Det får bli något vitt och okomplicerat:

Gato blanco (7623) Chile, 57 kronor (179 kronor för BiB).

ARTIKELN HANDLAR OM