Snabblagad soppa som ger energi

MAT & DRYCK

Köttfärssoppa. Det låter inte alls som en romantisk supé med rosa champagne. Eller hur?

Och det är det inte heller. Det här är snabblagat, mättande vardagskäk. Precis vad man behöver en moddig februaritorsdag.

Foto: PÄR JOHANSSON
En stadig soppa värmer inombords när det är kallt om öronen utomhus.

Det här behöver du

(4 personer)

300 g köttfärs

1 msk olivolja

1 lök

1 vitlöksklyfta

200 g tärnad potatis

400 g krossade tomater, en burk

2 tärningar oxbuljong

1 zucchini

1 tsk rosmarin

salt

peppar

Så här gör du

1.Skala löken och vitlöken och hacka fint.

2. Skala potatisen och skär i halvcentimeterstora tärningar.

3. Fräs löken, vitlöken och potatisen i en stor kastrull eller gryta några minuter. Löken ska bli mjuk men inte ta färg.

4. Lägg i köttfärsen och fortsätt fräsa på lite högre värme. Rör om flitigt så att inget bränner fast.

5. När färsen börjar bli helt grå, ös i tomaterna, buljongtärningarna och 1 l vatten.

6. Koka ett par minuter och krydda med salt, peppar och rosmarin.

7. Skölj och ansa zucchinin. Skär den i tärningar som potatisen och lägg i soppan.

8. Koka ytterligare 5 minuter och servera med bröd och någon knaprig grönsak som morötter eller paprika. Lite gräddfil är inte helt fel att klicka i.

Gott att dricka till

Ett friskt rödvin med choklad, plommon och vanilj i smaken.

Cuevas reales (12703) Spanien, 60 kronor.

Vego-varianten

Använd quornfärs i stället för köttdito. Men krydda lite extra. Quorn ger i stort sett noll smak.

Andra varianter

Gör soppan matigare: häll i en burk majs, eller tärnade morötter, selleri eller palsternacka.

Jon Hansson