Matig pytt med lagom stekt lax

MAT & DRYCK

Lova nu att inte steka laxen för länge.

Den blir bara torr och trillar sönder i småbitar då. Tar du upp den för

tidigt är det bara att brassa på någon minut extra.

Foto: Pär Johansson
Det är ofta extrapris på hel eller halv lax. Filéa, stycka i skivor – eller kuber till framtida pytt – och frys in.

Det här behöver du

(4 personer)

500 g färsk lax

200 g selleri

400 g potatis (eller fryst tärnad potatis)

1/2 lök

1 stor ruska persilja

1 tsk timjan

1 citron

1 msk olja

2 msk margarin/smör

salt

peppar

Så här gör du

1. Skala potatisen och sellerin och skär i halvcentimeterstora tärningar.

2. Stek på medelvärme i smöret/margarinet.

Vänd och skaka om flitigt så att det inte blir bränt.

3. Skala och hacka löken och lägg i stekpannan.

4. Hacka eller klipp persiljan och lägg i stekpannan.

5. Skär laxen i två centimeter stora kuber.

6. Krydda laxen med timjanet och stek den i oljan ett par minuter i en andra stekpanna. Vänd bitarna då och då.

(Du kan steka laxen tillsammans med rotsakerna men det blir rätt fullt och bökigt.)

7. Lägg över laxen i pannan med potatis, selleri och lök.

8. Smaka av med salt, peppar och pressad citron.

Gott att dricka till

Don Miguel 2000 (6002) Chile, 73 kronor.

Fräscht och fruktigt.

Marqués de Riscal 1998 (6001) Spanien, 64 kronor.

Lite stramare.

Såstipset

Servera med en gräddfilssås (eller något lightare) kryddad med gröna örter, curry, mynta, eller vitlök. Salta såsen, det lyfter smaken.

Variant

Lyxa med skalade räkor som får vara med i pannan sista minuten.