Gammal klassiker minus konjak

Biffar med grönpepparsås

MAT & DRYCK

Biff med grönpepparsås (med en rejäl skvätt konjak) var en paradrätt på krogen på 70-talet. Så här på 2000-talet tar vi det lite enklare och äter en hemvävd variant i stället.

Foto: PÄR JOHANSSON
Mycket grönt till den här biffen - både pepparn och ärtorna.

Det här behöver du

(4 personer)

1 kg potatis

2 msk olivolja

200 g frysta ärtor

2 schalottenlökar eller 1/2 rödlök

0,5 tsk salvia

2 msk inlagd grönpeppar

eller lika mycket torkad

2 dl lätt-crème fraiche

1 dl vitt vin och lika mycket vatten eller 2 dl vatten och lite pressad citron

1/2 buljongtärning

1 msk soja

600 g nötfärs

1 msk smör/margarin

1salt

peppar

Så här gör du

1. Starta ugnen på 225 grader.

2. Skala potatisarna och skär dem i klyftor.

3. Lägg klyftorna i en långpanna tillsammans med en msk av oljan. Salta och peppra och skaka runt ordentligt. Baka i ugnen i 40 minuter.

4. Krossa det mesta av grönpepparkornen grovt. Några korn kan få vara hela.

5. Koka grönpepparn och den halva buljongtärningen i vinet tills det bara återstår en knapp dl vätska.

6. Häll i crème fraichen och sojan och rör om. Fortsätt sjuda några minuter och smaka av med salt och kanske lite mer soja. Håll såsen varm.

7. Skala och hacka löken fint.

8. Koka ärtorna enligt anvisningarna på paketet. Häll i en sil och spola av dem med kallt vatten.

9. Fräs löken i en liten kastrull i den andra matskeden olivolja. Löken ska inte brynas,

bara bli lite mjuk. Värm sedan ärtorna i lökfräset när det är dags att servera. Krydda med salvia, salt och peppar.

10. Forma små biffar av färsen. Salta, peppra och stek på ganska hög värme i smöret/margarinet.

Servera med såsen, ärtorna och klyftpotatisen.

Tid: 45 minuter

Jon Hansson