Dagens namn: Evert, Eilert
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Mat & dryck

Rotmos och fläsklägg

ca 1 kg kålrot

2-3 morötter

1/2 tsk salt till 1/2 liter vatten

5-6 potatisar

ca 2 dl spad

1 buljongtärning

salt, peppar, smör

1-1/4 kg färsk eller rimmad lägg

(1 msk salt)

2-21/2 l vatten

4 kryddpepparkorn

1 lagerblad

1 tsk timjan

2-3 gula lökar eller purjolök

 

Skala kålrötter och morötter skär dem i bitar.

Lägg dem i en gryta. Mät upp och häll i vatten tills det knappt täcker rotsakerna, tillsätt salt, koka upp och koka i 20 min.

Skala potatisen, skär den i bitar. Lägg i den och koka ytterligare 20. Häll av kokspadet och spara en del till spädning.

Mosa rotsaker och potatis. Späd med spadet och smaksätt med smulad buljongtärning, salt och peppar.

Koka upp vattnet i en rymlig gryta, ca 4 l. Tillsätt 1 msk salt om det är färsk lägg.

Lägg läggen i kokspadet. I med kryddorna och skalad klyftad lök. Koka upp och sjud sakta under lock i  1 1/4 - 1 1/2 timme, tills köttet an lossas från benen.