Dagens namn: Antonia, Toini
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Mat & dryck

Kåldolmar

1 vitkålshuvud

1 tsk salt/liter vatten

2-21/2 dl kokt ris

ca 300 g bland- eller fläskfärs

11/2 tsk salt

2 kryddmått svart- eller vitpeppar

ca 11/2 dl mjölk

2-3 msk smör

1-2 msk sirap 

 

Sås:

4 dl sky + vatten

2 msk vetemjöl + 1/2 dl vatten

äkta soja, grädde

(1/2 - 1 buljongtärning)

 

Skär runt kålstocken så att bladen kan tas loss.

Koka upp rikligt med vatten, tillsätt salt och lägg i kålen med stocken uppåt. Lossa bladen efterhand som de mjuknar, känn med en gaffel.

Lyft ev upp kålhuvudet på en tallrik när bladen ska tas bort.

Lägg kålbladen på en ren handduk så att de rinner av. Skär bort en del av den grova bladnerven, bladen kan då lättare rullas ihop. Det behövs 12-14 kålblad till färsen. Blanda riset med köttfärs, salt, peppar och mjölk till en ganska lös färs. Lägg en rågad msk färs på varje kålblad, vik in sidorna och rulla ihop. Bryn fettet i en stekpanna. Lägg i några dolmar i taget, med skarven nedåt. Ringla över lite sirap och stek dem vackert bruna runtom. Lägg över dem i en gryta. Späd i pannan med lite varmt vatten och häll skyn i grytan. Bryn nästa omgång på samma sätt.

Efterstek dolmarna under lock på svag värme, 35-40 minuter med vinterkål.

Lägg upp dolmarna. Smaka av skyn eller gör ev en sås.

Servera