Dagens namn: Brynolf
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Mat & dryck

Paltbröd och fläsk

Lägg en uppochnedvänd tallrik i botten på en stor kastrull, på denna en rättvänd tallrik med paltbrödskakan. Häll på så mycket saltat vatten att det täcker brödet väl. För att det inte ska flyta upp, tyng ned det med en tallrik. Låt det stå så och blötas igenom i ett par timmar.

 

När palten skall kokas, häll bort så mycket vatten att den övre tallriken kommer ovanför vattenytan. Koka upp och låt palten ångkoka tills den är riktigt genomvarm. Servera med stekt fläsk och vit grundsås. Enligt en del gamla kokböcker serveras ljus löksås till paltbröd.

 

Stekt fläsk:

Skär fläsket i rätt tunna skivor med svålen på. Svålen blir om man rätt utför stekningen utsökt i sin spröda knapriget. 

En gjutjärnspanna, torr och absolut blank sätts på rätt svag värme. Lägg ner fläskskivorna väl skilda från varandra. Låt dem stekas långsamt och häll av fettet om det blir för rikligt. Tag upp fläsket med stekspade och låt fettet rinna av på hushållspapper.

 

Vit grundsås:

Låt ett par rågade matskedar vetemjöl sakta fräsa i lika mycket smör. Innan mjölet tar någon som helst färg men ändå börjar 

få en lätt nötdoft fyller man på med kokande mjölk. Detta måste ske under stark vispning. Mängden mjölk är beroende på hur tjock man vill ha såsen. 

Såsen får koka 15 minuter varunder den ofta måste vispas för att inte bränna botten. Salta och peppra.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet