Indiskt behöver inte vara krångligt

Curry nam-nam

MAT & DRYCK

Listan över ingredienser till indiska rätter brukar ofta vara avskräckande lång. Köper du currypasta på burk i stället för att blanda själv blir det genast behändigare.

Men det ska vara den smetiga sorten. Det gamla vanliga currypulvret är lite mesigt.

Foto: PÄR JOHANSSON
Kycklingtrött? Byt mot fläskfilé i skivor eller blomkål.

Det här behöver du

(4 personer)

4 kycklingklubbor eller kycklingbröst

1 msk olja

indisk currypasta på burk (Sharwood eller Raja"s är bra)

1 stor rödlök

4 tomater

3 dl mild naturell yoghurt

2 dl matlagningsyoghurt

1/2 vitlöksklyfta

1 morot

2 tsk torkad mynta

salt

Så här gör du

1. Sätt igång riskoket.

2. Skala löken och skär i klyftor.

3. Dela klubborna i ben och lår. Salta och bryn kycklingen i

oljan i en stor gryta.

4. Lägg i löken efter några minuter och sedan currypastan.

(Mängden currypasta får du smaka dig fram till. Det finns både relativt milda och ruskigt heta sorter.)

5. Rör om, fortsätt fräsa ytterligare några minuter och häll sedan i yoghurten. Dra ner värmen, rör om och låt puttra under lock i 15 minuter.

6. Dela tomaterna i klyftor.

7. Låt tomaterna puttra med i grytan i 5 minuter när kvarten passerat.

8. Skala moroten och skär i slantar eller små stavar.

9. Pressa vitlöken och blanda med matlagningsyoghurten. Rör ner morotsbitarna och smaka av med salt och mynta.

10. Servera kycklingen med ris och morotsyoghurten.

Mangochutney, limepickles och andra indiska röror är

goda tillbehör.

Vego-varianten

Byt ut kycklingen mot 400 g blomkål.

Curry nam-nam

Jon Hansson