Dagens namn: Ursula, Yrsa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Mat & dryck

Lax- och räkpasta

En riktig festrätt och perfekt när man har gäster eftersom såsen kan förberedas i god tid. Räkorna kan bytas ut mot havskräftor.

 

Till 4 personer:

300–400 g pasta

400 g färsk laxfilé

500 g räkor med skal

2 msk olivolja

1 msk tomatpuré

2 dl grönsaksbuljong

av tärning

1 dl vitt vin eller 1 msk pressad citron + 1 dl vatten

2 dl lätt crème fraiche

1/2 tsk färsk eller torkad timjan

Rivet skal och pressad saft av 1 apelsin

2 krm salt

1/2 krm cayennepeppar

2 vitlöksklyftor

1 fänkålsstånd (ca 200 g)

Färsk timjan till servering

 

1. Skala räkorna och spara skalen. Fräs skalen i hälften av oljan. Rör ner tomatpuré och häll på buljong och vin (eller vatten och citron).

Koka skalen cirka 10 minuter under lock. Sila bort räkskalen och tillsätt crème fraiche. Låt såsen koka ihop.

2. Smaksätt med timjan, apelsinsaft och apelsinskal, salt och peppar.

3. Skala och hacka vitlöken. Skär fänkålen i strimlor. Skär laxen i tärningar. Hit kan man förbereda. Koka pastan.

4. Fräs vitlök och fänkål mjuka i lite olja och blanda ner dem i såsen. Lägg i räkorna. Stek laxtärningarna hastigt i lite olja i het panna så att de blir knappt genomstekta. Blanda pastan med såsen och strö över laxtärningar och färsk timjan.