Taco-badkar med kyckling eller bönor

Kycklingtaco

MAT & DRYCK
Foto: Pär Johansson
Satsa på de små taco-badkaren istället för de extremt svårätna klämmorna.

Vässa knivarna och akta tassarna. Mycket att skära men sedan är maten nästan klar.

Det här behöver du

(4 personer)

1/2 grillad kyckling eller

2 grillade kycklingklubbor

100 g riven ost

1 rödlök

1 vitlöksklyfta

2 tomater

2 dm gurka

1 röd paprika

1 gul paprika

1 chili eller 1 tsk sambal

oelek

2 lime

3 msk hackad koriander

eller persilja

2 dl mager crème fraiche

1 msk honung

salt

Så här gör du

1. Starta ugnen på 250 grader.

2. Skala löken och vitlöken. Skär löken i tunna klyftor och finhacka vitlöken.

3. Dela tomaterna. Pilla ut de rinniga kärnorna och skär tomaterna i tärningar.

4. Skala gurkan, dela och skrapa bort kärnorna med en sked. Skär gurkan i små tärningar.

5. Kärna ut paprikorna och skär i tärningar.

6. Kärna ur och strimla chilin om du inte använder sambal eller någon annan het röra.

7. Hacka koriandern.

8. Plocka köttet av kycklingen och skär i munsbitar.

9. Blanda allt det tärnade med löken, vitlöken, chilin och koriandern i en skål. Pressa över ena limen. Smaka av med salt och kanske mer chili och lime.

10. Antingen lägger du bara kyckling i tacoskalen, toppar med riven ost och gratinerar några minuter. Ät tillsammans med grönsaksröran.

Eller så blandar du också in grönsakerna och låter dem vara med i ugnen under osttäcket.

11. Servera med crème fraiche smaksatt med lite honung.

Gott att dricka till

Frys vindruvor och använd som isbitar. Stiligt! Eller köp en extra lime och lägg skivor eller klyftor i Cola.

Vuxenavdelningen:

En bärs, tack. Mexarölen är lite blaskiga så vi tar en inhemsk burk:

Norrlands mellanöl (1300) Sverige, 11:90 (50 cl).

Vego-varianten

Ös i bönor i stället för kycklingen.