Rårakor på flera sätt

MAT & DRYCK

Potatis och morötter gör inga större hål i plånboken. Skulle den här rätten kännas för prismedveten nu alldeles efter löning så har vi en lösning på det bland varianterna längst ned.

Foto: PÄR JOHANSSON
Stekt potatis är bland det bästa som finns och det här är ett av de godaste sätten att göra det på.

Det här behöver du

(4 personer)

1 kg potatis

1 gul lök

3 msk smör/margarin

4 morötter

1 msk hackad salvia eller 1 tsk torkad

100 g fetaost (finns i kylen)

2 dl lätt créme fraiche

salt

peppar

Så här gör du

1. Börja med crèmen. Smula ner osten i en kastrull och häll i crème fraichen.

2. Värm försiktigt tills osten smälter. Rör om så att den blandar sig med crème fraichen. Håll varm.

3. Skala morötterna och skär dem i små stavar eller i slantar. Skär eller klipp salvian fint.

4. Koka morötterna ett par minuter i en skvätt vatten, en aning smör/margarin och salvian. De ska fortfarande vara lite knapriga.

5. Skala och riv löken grovt.

6. Skala och riv potatisarna grovt.

7. Smält smöret/margarinet i en eller två stekpannor. Blanda löken och potatisen och forma ganska tunna pannkakor eller plättar. Salta och peppra. Stek några minuter på varje sida. Rårakorna ska få en fin gräddad yta och vara lite mjuksega i mitten.

Vänd dem med hjälp av ett fat. Hasa över den halvgräddade rårakan på fatet. Lägg stekpannan som ett lock på fatet och vänd på hela paketet så att rårakan trillar ner med ogräddade sidan nedåt.

8. Servera nygräddade med morötterna och fetaost-crèmen.

Gott att dricka till

Ett bonnigt rödtjut:

Santa Inés reserva cabernet 2000 (6283) Chile, 196 kronor (3 l).

Lyx-varianten

Byt ut morötterna och fetaosten mot löjrom (eller annan rom), gräddfil och klippt gräslök.

Raggmunksvarianten

Servera rårakorna med stekt fläsk och rårörda lingon. Flottigt? Jajamän!

Rårakor med morötter och fetaostcrème

ARTIKELN HANDLAR OM