Kassler utan stekos

MAT & DRYCK

Kassler hör inte till det mest förfinade och subtila på råvarusidan men det är gott och passar dessutom att värma i ugnen så att man slipper os och flottskvätt.

Sådan mat gillar vi.

Foto: Pär Johansson
Det heter kassler efter den tyska staden Kassel. Se där, lite allmänbildning att briljera med.

Det här behöver du

(4 personer)

500 g kassler (600 g med ben)

nudlar eller spagetti

250 g färska sockerärtor eller ett paket frysta

3 äpplen

1 cm färsk ingefära eller 2 tsk mald

1 vitlöksklyfta

1 liten lök

1 tsk sambal oelek, cayenne eller annan het chilikrydda

1/2 citron

1 msk olja

soja

smör/margarin

socker

Så här gör du

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Sätt igång nudel/pastakoket.

3. Sätt på vatten till sockerärtorna.

4. Skala ingefäran och hacka fint.

5. Skala vitlöken och hacka fint.

6. Skala löken och skär i klyftor.

7. Skala äpplena. Skär bort kärnhusen och skär resten i klyftor.

Pressa över citron så att äppelbitarna inte mörknar.

8. Skär kasslern i skivor och lägg på ett ugnssäkert fat. Värm 10 minuter i ugnen.

Du kan värma den hel i bit också. Det tar längre tid men köttet blir lite saftigare.

9. Fräs ingefäran, vitlöken, löken, äppelklyftorna och sambal oeleken (försiktigt!) i oljan tills äpplet och löken mjuknar.

Häll i en skvätt vatten om du vill ha röran lite såsigare.

10. Smaka av äppelröran med socker, citron, soja och eventuellt mer chili.

11. Servera med nykokta nudlar/pasta och sockerärtor.

Gott att dricka till

Sött, salt, surt, starkt. Ganska spretigt i smakerna. Ett fall för en bärs.

Old gold (1441) Sverige, 13:60 (33 cl).