Snabba makrillar

Peters panikpasta

MAT & DRYCK

Jag älskar sådant här. Man tar en trist burk och gör något riktigt ätligt av den. Tips från den kände pedagogen Peter Johansson.

(Ett singelrecept för en gångs skull men det är lätt att öka på.)

Foto: Pär Johansson
Stressad? Trolla med en konservburk och låt tv-Tina stå för den avancerade matlagningen i kväll.

Det här behöver du

(1 person)

1 schalottenlök eller 1/4 rödlök

1 msk olja

1 burk makrill i tomatsås

3 msk ketchup

1 tsk thai röd curry

3 msk vit vermouth eller vitt vin

spagetti

salt

Så här gör du

1. Sätt igång pastakoket.

2. Skala och hacka schalottenlöken.

3. Fräs löken i oljan. Den ska inte brynas bara bli lite mjuk.

4. Häll i tomatsåsen från makrillburken (inte fisken), ketchupen, röda thai-curryn och vermouthen/vinet.

5. Koka ihop någon minut. Smaka av med salt och kanske lite mer syra i form av vinäger eller pressad citron.

6. Häll i makrillen och låt den bli varm. Det tar också bara någon minut.

7. Servera såsen till pastan. Lite extra hackad lök kan vara trevligt på. En grönsallad eller någon annan grönsak är lämplig för att hålla uppe vitaminnivåerna.

Gott att dricka till

Vi fortsätter dagens lättfixade tema med en mycket lättdrucken öl:

Tuborg grøn (1255) Danmark, 9:40 kronor (33 cl).

Framtidstipset

I morgon blir det rimmad oxbringa. Bäst att sätta igång direkt. Köp ett eller ett par kilo redan i dag.