Självgående bringa

Oxbringa med senapssås

MAT & DRYCK
Foto: Pär Johansson
Koka gärna mer oxbringa än till ett mål. Ät kokt ena dagen och bräckt nästa. Den är också god kall på macka.

Alla kockars favorit och man förstår varför. Ett långkok visserligen men bringan sköter sig i stort sett själv.

Det här behöver du

(4 personer)

1 kg rimmad oxbringa

700 g potatis

300 g selleri

2 msk klippt persilja

2 msk klippt timjan

2 msk smör

3 morötter

1 palsternacka

1 liten purjo

0,5 l buljong från oxbringekoket

3 msk fransk senap

salt

peppar

Så här gör du

1. Koka upp omkring en liter vatten per kilo bringa.

2. Lägg bringan i det kokande vattnet. Häll på mer vatten om det inte täcker.

3. Sjud i två tre timmar. Köttet ska nästan falla sönder – men bara nästan.

4. Låt gärna den kokta bringan vila över natten under press i kylen. Spara buljongen till såsen.

5. Skala potatisen och sellerin och skär i sockerbitsstora bitar.

6. Koka upp vatten och lägg först i sellerin. Lägg i potatisbitarna efter 10 minuter.

7. Efter ungefär ytterligare tio minuter är potatis- och selleribitarna färdigkokta och du kan hälla bort vattnet och låta dem ånga av.

8. Klipp över persilja och timjan och mosa ihop tillsammans med smöret. Smaka av med salt och peppar.

9. Ansa och skala morötterna, palsternackan och purjon. Skär i munsbitar.

10. Koka i buljongen från koket av bringan i 5 minuter.

11. Skiva bringan och lägg i den. Sjud tills köttet är varmt.

12. Blanda 3 dl buljong från koket med senapen. Koka ihop till drygt hälften.

13. Servera bringan och rotfrukterna med moset och såsen.

Gott att dricka till

Efter så pass många köksbestyr är du värd ett gott rödvin: Conde de Valdemar crianza 1998 (12659) Spanien, 79 kronor.