Klassiska smaker

Pasta med tomater, zucchini och två ostar

MAT & DRYCK

Tomater, mozzarella och basilika blir en insalata caprese. Värmer du salladen och stoppar i lite skivad zucchini så blir det en god pastaröra i stället. Praktiskt, va?

Foto: Pär Johansson
Med risk för att vara tjatig: Köp färsk parmesan och riv över pastan. Det där färdigrivna sågspånet är inget att ha.

Det här behöver du

(4 personer)

Pasta

20 cocktailtomater

2 ganska små zucchini eller en stor

1 vitlöksklyfta

2 msk olivolja

1 mozzarella

4 msk riven parmesan

12 blad färsk basilika

salt

peppar

Så här gör du

1. Sätt igång pastakoket.

2. Ansa och skölj zucchinin. Dela på längden och skär i halvcentimetertjocka halvmånar.

3. Dela tomaterna.

4. Skala vitlöksklyftan och hacka fint.

5. Riv parmesanosten.

6. Strimla basilikan.

7. Skär mozzarellan i skivor och dela skivorna i två tre bitar.

8. Fräs vitlöken, zucchiniskivorna och tomaterna några minuter i oljan. Blanda ner basilikan och smaka av med salt och peppar.

9. Rör ner mozzarellan alldeles före servering. Gör det inte för långt i förväg, då blir det väldigt trådigt av smält ost.

10. Servera till pastan och med parmesan att strö över.

Gott att dricka till

Den här röda och lättsamma nykomlingen blir bra till pastan:

Trivento Bonarda 2002 (6642) Argentina, 57 kronor.

Kassler, version 2

Påstod i en bildtext förra veckan att ordet kassler kommer av tyska staden Kassel.

– Icke, meddelar kökschefsveteranen Heinz Heiser. Vi fick i alla fall lära oss att det kommer av en tysk slaktare vid namn Kassel. I början av förra seklet fick han ett överskott på griskött och kom då på att rimma och sedan röka köttet för att det skulle hålla sig.