En rätt snäll wok

MAT & DRYCK

Det här är en barnvänlig wok utan chili och andra spretiga kryddor. Hoppa över vitlöken och löken så blir den ännu snällare.

Foto: PÄR JOHANSSON
Wok är som gjort för att äta med pinnar. Vill det sig inte med finmotoriken kan du fuska och använda en stekpincett i stället.

Det här behöver du

(4 personer)

ris

500 g fläskfilé

2 msk olja

1 vitlöksklyfta

4 salladslökar eller 1 liten purjo

200 g sockerärtor

2 morötter

100 g cashewnötter

3 msk soja

Så här gör du

1. Sätt igång riskoket.

2. Skär fläskfilén i strimlor, stora som en halv seg råtta ungefär (ber om ursäkt för exemplet).

3. Ansa löken och skär i centimeterlånga bitar.

4. Skala och hacka vitlöken fint.

4. Skölj och ansa sockerärtorna.

5. Skala morötterna och skär i sockerbitsstora bitar.

6. Hetta upp hälften av oljan i en wok eller en stor stekpanna. Fräs vitlöken, löken och fläskfilén på hög värme ett par minuter. Gör det i omgångar om du inte har en väldigt stor wok annars kyler köttet ner woken och det blir mer kokt än stekt.

7. Ställ det stekta åt sidan så länge.

8. Hetta upp andra matskeden olja och fräs morötterna någon minut.

9. Lägg i sockerärtorna och fortsätt fräsa en minut.

10. Häll tillbaka köttet, lägg i nötterna och skvätt över sojan. Blanda ordentligt och ta av värmen så fort köttet blivit varmt.

11. Servera med riset.

Gott att dricka till

Fruktiga vita viner funkar säkert till den här snälla rätten men det får ändå bli en öl:

Carlsberg sort guld (1448) Danmark, 11:40 (33 cl).

Förtydligande

Lördagens recept på franska chokladbomber blev lite kryptiskt.

Hälften av chokladen (100 g) ska smältas med smöret och ingå i smeten. Andra hälften ska brytas i bitar och bli fyllning.

Wokat fläsk med cashewnötter och sockerärtor

Jon Hansson