Efter fiskelyckan

MAT & DRYCK

Gös är en sådan där fisk som är okej att fiska och äta. Ganska dyr, tyvärr. Du får passa på när det är extrapris i fiskaffären - eller när egna fiskelyckan varit god.

Foto: PÄR JOHANSSON
Testa att panera i annat än ströbröd. Havreflingor, rågmjöl eller krossade cornflakes brukar bli gott.

Det här behöver du

(4 personer)

600 g gösfilé

4 msk ströbröd

3 tomater

4 salladslökar eller 1 liten purjo

0,5 l färsk spenat eller ruccola

1/2 kruka basilika

1 tärning fiskbuljong

2 dl vitt vin eller 2 dl vatten och saften av en halv citron

ris

80 g smör

salt

peppar

Så här gör du

1. Sätt igång riskoket.

2. Dela tomaterna och gräv ur kärnorna. De är inget att ha. Skär i halvcentimeterbreda remsor.

3. Ansa salladslöken och skär i 2 cm långa bitar.

4. Skölj spenaten.

5. Strimla basilikan.

6. Koka upp vinet med buljongtärningen. Koka ihop tills hälften av buljongen finns kvar.

7. Sänk värmen och vispa ner 2/3 av smöret. Smaka av med salt och peppar.

8. 5-10 minuter före servering (den tid det tar att steka fisken) lägger du i löken, tomatstrimlorna, spenaten och basilikan i såsen.

Rör om och håll varmt. Det ska knappt ens sjuda.

9. Häll upp ströbrödet på en stor tallrik. Krydda med salt och peppar.

10. Smält sista tredjedelen smör i en stor stekpanna.

11. Vänd gösfiléerna i ströbrödet och stek dem på medelvärme ett par minuter på varje sida.

12. Servera fisken med smörsåsen och riset.

Gott att dricka till

Satsar du på ett lite tjusigare vin så ta något annat till såsen. Åkessons billiga vita på 2 dl

tetra är inte så kul att dricka men okej till en sås.

Till att ha i glaset föreslår jag det något dyra men tämligen underbara:

Stoneleigh sauvignon blanc (6311) Nya Zeeland, 99 kronor.

Gös med trevlig sås

Jon Hansson