”Som en smak av tiden själv”

Aftonbladets reporter om whiskyn från 1897 - för 1 897 kr centilitern

MAT & DRYCK

Smakar det så kostar det.

Närmare bestämt 1 897 kronor. Per centiliter.

Rena fyndpriset tycker vissa.

Foto: björn lindahl
ANDEN I FLASKAN ÄR UTE Vad har inte hänt under tiden den här flaskan har legat på lagring? Aftonbladets Svante Lidén, till vänster, var med när whiskyskribenten Jim Murray, i mitten, och Ardbergs destilleridirektör Stuart Thompson öppnade den äldsta whisky som någonsin korkats upp i Sverige - en flaska Ardbeg single malt från 1897.

I går korkades den äldsta whiskyflaskan någonsin upp i Sverige.

Innehållet var från 1897 - året innan mormor tillverkades i en dragig och kall stuga i det inre av Västerbotten. Då hälldes den upp i en tunna på Ardbegs destilleri på den skotska ön Islay i inre Hebriderna.

12 år senare, alltså 1909, tappades den på flaska.

Pavan öppnades av Jim Murray, världens främsta whisky-skribent. Stuart Thompson, destilleridirektör på Ardbeg, hade flugit hit för att hjälpa till med att dra ur korken.

Jim Murray hällde upp en skvätt för en fyra, fem tusen spänn i glaset. Tryckte ner näsan, tog en slurk, gurglade diskret och himlade lätt med ögonen.

- Utmärkt, sa han.

- Nästan för bra för att vara sant.

- Jag hoppas vid gud att detta är äkta vara.

Micke Nilsson på restaurang Akkurat i Stockholm köpte flaskan på Royal Mile Whiskies i Edinburgh för ett ohyggligt antal tusenlappar.

Han hoppas också att det är äkta vara.

Jim Murray antydde att etiketten var i finaste laget.

- Men korken ser trovärdig ut.

Många förfalskningar

Det finns mängder med förfalskningar ute på marknaden och nu ska både kork och innehåll analyseras av experter i Skottland.

- Är whiskyn äkta så blir Stockholm en vallfartsort för världens whiskyfantaster.

Känslan av att dricka något som kan vara så gammalt är svår att beskriva. God whisky kan ju få vem som helst att se syner. Men här var det som att dricka tiden själv. Vad har inte hänt i världen medan den här whiskyn, likt anden i flaskan, varit instängd i så många år: flygplan, två världskrig, månlandningar, Lill-Babs...

Smaken sitter i läääänge

Foto: BJÖRN LINDAHL
Aftonbladets Svante Lidén ger Ardbeg toppbetyg.

Svante Lidén

ARTIKELN HANDLAR OM