Lyxig lax med tomat

MAT & DRYCK

Priset på lax pendlar mellan normal fisknivå (=jättedyrt) och riktigt plånboksvänligt. Passa på när det är extrapris. Laxkotletter eller filé av röding eller öring funkar också bra.

Det här behöver du

Foto: PÄR JOHANSSON
Ser dillen i grönsaksdisken ledsen ut? Köp färdighackad djupfryst i stället.

(4 personer)

600 g laxfilé

1 msk olja

3 tomater

2 + 1 msk hackad dill

2 tsk socker

600 g potatis

3 dl kaffegrädde

1 msk fransk senap

salt

vitpeppar

Så här gör du

1. Dela tomaterna, peta bort kärnorna och skär i klyftor.

2. Lägg i en skål och krydda med sockret, lika mycket salt, 2 msk dill och vitpeppar. Krydda lite i taget och smaka av så att det inte blir för sockersött eller ettersalt. Det ska vara gravlax-nivå. Ställ åt sidan så länge.

3. Koka upp potatisvatten i en kastrull.

4. Skala potatisarna och skär i bitar. Koka tio minuter eller tills de är nästan klara.

5. Häll bort vattnet och slå i

grädden och senapen. Fortsätt sjuda på låg värme tills det blivit en något mosig stuvning. Smaka av med salt, peppar och den sista msk hackad dill.

6. Skär laxen i portionsbitar.

7. Smörj en stekpanna, helst teflon, med oljan. Det behöver bara vara en tunn hinna.

Salta och peppra laxbitarna och stek dem med skinnsidan nedåt i 3-4 minuter. Vänd och stek klart på andra sidan. Fiskköttet ska bara precis bli ogenomskinligt.

8. Servera med tomaterna och den stuvade potatisen. Lättkokta haricots verts eller sockerärtor är snyggt och gott till.

Gott att dricka till

Tomaterna smakar mycket. Här behövs ett tufft vitt vin.

Mauro chardonnay 2001 (32008) Italien, 55 kronor.

Lax med gravade tomater och senapsstuvad potatis