Heta pannkakor från USA

Jeanette var med och drog igång amerikatrenden för fem år sedan

MAT & DRYCK

 Nu ska här gräddas våfflor så att smöret ryker, säger du. Fram med smeten! – Nu får du allt lagga band på dig, säger jag. Varför göra likadant varje år? Testa

i stället. Hetast av det heta på fiken nuförtiden.

Foto: Per Björn
Jeanette Hasson på Café Sirap smakar sig fram till nya kombinationer.

– Wow! säger du. Fram med smeten!

Smeten? Hrmpf. Vet inte riktigt. Bäst att jag frågar Jeanette Hasson på Sirap om receptet.

Fiket en halvtrappa ner i Stockholms-stadsdelen Sibirien var bland de första att dra igång pannkakstrenden för fem år sedan.

– Då var pannkakorna bara ett av många inslag på menyn men nu är de klart populärast. Det hänger till viss del på att de ingår i vår brunch och i helgerna är det jättemånga som brunchar här, säger Jeanette Hasson.

– Eftersom det ska vara sirap, amerikansk lönnsirap, till pannkakorna fick stället heta så också.

Vi står i det mycket lilla köket och pratar. Det osar. Jeanette erkänner att hon inte är så värst sugen på pankis medan hon arbetar. Tur det. Väldigt energirik föda det här.

Vi har enats om baconpannkaka till det fjärde receptet här bredvid. Fast det kommer nog att se lite tråkigt ut på bild. Någon tänker ”banan” och så är Elvis-pankisen född.

Jeanette liksom smakar på kombinationen och tvekar en sirapsseg millisekund innan hon börjar grädda pannkakorna. Men det är inte det mest avancerade hon gjort.

– Det var en som beställde choklad, blåbär och bacon med glass. Jag tänkte att ”Ja, ja, jag står bara här i köket. Jag fixar allt som kunden vill ha.” Men den kombinationen är långt bortom min gräns.

KÖKSSKOLAN: Så gräddar du frasvåfflor

Okej då, din traditionalist – så gräddar du åtta frasvåfflor:

Jon Hansson