Lokal kinafavorit

Stekta nudlar med kött/grönt

MAT & DRYCK

Gör som på kinakrogen - laga pytt av rester och pasta. Du kan också vara en beräknande typ och med flit göra för mycket spagetti och falukorv för att få ihop till den här rätten.

Foto: PÄR JOHANSSON
"Stekt nudlar med kött/grönt" är ett stående inslag på vår utmärkta lunchkines.

Det här behöver du

(4 personer)

kokta nudlar eller spagetti

300 g stekt kött och/eller korv

2 msk olja

1 vitlöksklyfta

1 tsk sambal oelek

(eller mer eller mindre -

du bestämmer)

1 medelstor purjo

1 röd paprika

3 msk soja

3 msk klippt koriander (eller persilja men det är inte lika kul)

2 msk sesamfrön

sweet chilisås, stark chilisås, chutney eller någon

annan röra du gillar.

Så här gör du

1. Har de överblivna nudlarna/spagettin stelnat i en klump? Skölj dem i varmt kranvatten så lossnar de.

2. Skär köttet/korven i strimlor.

3. Skala vitlöksklyftan och hacka den fint.

4. Ansa purjon, snitta den på längden och spola bort jord och grus. Skär 1 cm breda strimlor på snedden.

5. Kärna ur paprikan och skär i 2 cm stora bitar.

6. Klipp eller hacka koriandern.

7. Hetta upp oljan i en wok eller en stor stekpanna.

8. Fräs vitlöken, sambalen och purjon någon minut på hög värme.

9. Lassa i köttet, nudlarna/spagettin och paprikan. Rör om några varv.

10. Stänk över sojan och strö över koriandern och sesamfröna. Vänd runt lite till.

11. Känns köttet och nudlarna varma? Bra. Servera med några goda såser eller röror.

Gott att dricka till

Te är underskattat till mat. Favoriten heter Assam för tillfället. (Fast vi som har järnbrist ska egentligen inte dricka kaffe eller te till maten.)

Vego-varianten

Byt ut de köttiga resterna mot sojabitar eller qourn och krydda lite tuffare.

Jon Hansson